Uloga pčela kao oprašivača

Utorak, 6. rujna sam sudjelovao kao panelist na okruglom stolu o važnosti pčela oprašivača u Europskoj Kući, a u organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore

Utorak, 6. rujna sam sudjelovao kao panelist na radionici “Uloga pčela kao oprašivača u postizanju ciljeva održive biljne i stočarske proizvodnje u okviru novog ZPP-a.” Radionicu je organizirala Hrvatska poljoprivredna komora u Europskoj Kući, Kući Europe.  Cilj radionice je bio komunicirati rješenja koja mogu pomoći u postizanju zelenih ciljeva u okviru ZPP-a 2023.-2027. kroz sinergiju pčela oprašivača, biljnu i stočarsku proizvodnju. 

U uvodnom dijelu nam se obratio predsjednik odbora za Pčelarstvo HPK Željko Vukić, stručnjakinja za područje etotoksikologije Centra za zaštitu bilja HAPIH-a dr.sc. Ana Mrnjavčić Vojvoda, voditeljica Odjela za peradarstvo i pčelarstvo Gordana Duvnjak iz Ministarstva poljoprivrede. U panel raspravi je sudjelovala predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, načelnik Sektora za stočarsku proizvodnju iz Ministarstva poljoprivrede dr. sc. Mato Čačić te ja kao zastupnik član Odbora za zaštitu okoliša. 

Kao znanstvenici su sudjelovali izv. prof. dr. sc. Lidija Svečnjak, prof. dr. sc. Ivana Tlak Gajger, ali i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet, načelnik Sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanje Centra za stočarstvo HAPIH dr. sc. Dragan Solić i voditelj Uzgojnog programa sive pčele dr. sc. Marin Kovačić. 

Uvaženim sudionicima sam govorio o svom iskustvu rada s pčelarima i valjda nekih pedesetak pčelara koje sam osobno obišao i saslušao njihove teškoće. Govorio sam o tome da bi znanstvenici trebali izračunati koliki je doprinos pčela oprašivanju i razmišljati da Država usmjeri dio tog novca nazad pčelarima. Govorio sam o primjeru Slovenije gdje su izračunali da pčele doprinose sa 130 milijuna eura godišnje! Isto tako, nije pravedno da se plaća porez na pesticide 5%, dok se pčelare oporezuje sa ukupnim punim PDV-om.  Ukazao sam da nema smisla mjera udaljenosti i pohvalio sam kolegicu Petir i načelnika Čačića na otvorenosti i spremnosti za dijalog. Pohvalio sam i Hrvatsku poljoprivrednu komoru na ovom projektu. Rekao sam okupljenima da mi se čini kako nedostaje onog pravog dijaloga u društvu. Previše se dijelimo, u rovovima smo. A dok smo u rovovima – ne može se ići naprijed. Nastavljam i dalje borbu za naše pčelare diljem Hrvatske.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti