U borbi za učitelje povijesti

Želim se zahvaliti kolegama vladajućima, posebno gospodinu Krešimiru Čabaju iz Domovinskog pokreta koji mi je potpisao zahtjev za tematskom sjednicom Odbora na kojem ćemo raspravljati o važnosti očuvanja predmeta povijesti u novoj reformi školstva. Hvala i kolegama iz oporbe koji su mi dali podršku: Tanji Sokolić, Marijani Puljak, Željku Jovanoviću. Uz kolegu Čabraju, navedene i mene imamo dovoljan broj potpisa za tematsku Sjednicu našeg Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu. Hvala i svim starim članovima Odbora što su podržavali ovu inicijativu. Sada je bitno da se u MZO i ASOO ponovno pošalje ista preporuka prije 15.srpnja 2024.

Ovim putem želim obavijestiti učitelje povijesti da sam kao član Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu uspio skupiti dovoljno potpisa za održavanje tematske sjednice Odbora na temu reforme školstva s naglaskom na predmet povijesti. Povijest je jedan od ključnih predmeta za razvoj kritičkog mišljenja u humanističkom duhu i kao važna karika u oblikovanju mladih osoba, u izgradnji demokracije, osobnog i kolektivnog identiteta. 

Reforma strukovnog obrazovanja je potrebna i to najviše u dijelu kojim se učenici osposobljavaju i povezuju sa svijetom rada, međutim to nikako ne bi smjelo utjecati na njihovo razumijevanje svijeta u kojem žive. Podrškom kolegica i kolega, oporbenih i vladajućih, uspio sam sakupiti dovoljan broj potpisa za održavanjem tematske sjednice. Razgovarat ćemo o ostanku povijesti kao obveznom predmetu minimalno jednu školsku godinu u trogodišnjem i dvije školske godine u četverogodišnjim smjerovima strukovnog obrazovanja sa 70 sati nastave godišnje. Također, predložio sam da na Odboru sudjeluju i predstavnici nastavnika povijesti.

Ističem da je Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu na početku ove godine 15. 01. 2024. godine i kroz 2023. godinu podržao nastavnike Povijesti i uputio Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih prijedlog da se iznađe rješenje s ciljem da se broj nastavnih sati povijesti, kao općeobrazovnog predmeta, u strukovnim školama ne smanjuje. Budući da će se MZO i ASOO u sljedećih mjesec dana očitovati na komentare u e-savjetovanju jako je važno da se prije toga još jednom podrže nastavnici općeobrazovnih predmeta i nastavnici povijesti.

Želim se ovim putem zahvaliti i svim starim članovima Odbora što su nas podržali. Sad je bitno da se u MZO i ASOO ponovo pošalje ista preporuka prije 15. 7. 2024.  Reforma strukovnog obrazovanja bi u učionice trebala ući u šk. god. 2025./2026.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti