Riječki gradonačelnik Filipović snažno podržao riječke pčelare!

U četvrtak, 25. kolovoza primio nas je riječki gradonačelnik Filipović. Razgovarali smo vrlo konkretno o mogućim projektima kroz koje ćemo znatno unaprijediti kvalitetu pčelarstva, ali i sačuvati autohtone riječke pčelare kao izvornu riječku tradiciju pčelarstva.

Riječki gradonačelnik Filipović snažno podržao pčelare!

Danas sam se susreo s riječkim gradonačelnikom Markom Filipovićem na temu urbanog pčelarstva i očuvanje tradicije riječkih pčelara. Na sastanak sam došao s jakom postavom riječkih pčelara: Ivicom Fajdetićem, Milanom Štimcem, Slavkom Suzićem i Ivicom Barakom. Pčelarska udruga Milutina Barača je najstarija riječka pčelarska udruga, ljudi koji su zaljubljenici u pčele. 

Gradonačelnik nas je sve pozdravio te je rekao: “Vidim da se zastupnik Marin Miletić jako angažirao oko pčela, zaštite pčela i pčelara, organizirao je nekoliko hvalevrijednih akcija i projekata na ovu temu pa smo danas ovdje da detaljnije čujem o problematici riječkih pčelara.” Upoznao sam Gradonačelnika o organizaciji pčelara u Sloveniji koji imaju edukaciju po školama, pokazne pčelinje kuće tik uz škole. Predstavio sam Gradonačelniku aktualne zakonske odredbe oko pčelarstva kao i njegove manjkavosti. Slovenija, Francuska, Austrija imaju snažno urbano pčelarstvo te uz kvalitetnu organizaciju i edukaciju pčele uistinu nikome ne mogu smetati. Prikazao sam Gradonačelniku kako su vani posložene ove stvari. 

Razgovarali smo o potrebi podrške lokalne samouprave pčelarima da se pčele izuzmu iz postojećeg Zakona o stočarstvu koji u jednak koš drži čuvanje krava na području grada Rijeke kao i pčela. Zakon to dopušta. Gradonačelnik se složio s našom zamolbom i rekao je kako će napraviti sve što može da se pčele zaštite u gradu Rijeci. 

Razgovarali smo i o projektu pčelarske kuće, te smo dogovorili procese koje treba ispoštovati oko ovog mogućeg projekta. Raduje me otvorenost Gradonačelnika za riječke pčelare i vjerujem da uz pomoć šire zajednice će ovo biti sjajna priča. Riječani su zavrijedili imati mali edukativni pčelarski centar koji će voditi riječka pčelarska udruga Milutina Barača. Riječki pčelari se spominju već 1570. godine gdje se u zakonima nabraja nužnost zaštite meda od patvorina. Riječko pčelarstvo ima dugu tradiciju i veseli me da mogu pomoći svojim Riječanima u traženju kvalitetnih rješenja koji će podignuti kvalitetu pčelarstva, ali i potaknuti svijest  javnosti o važnosti pčela za cijeli eko sustav. 

Gradonačelnik je iskazao otvorenost i u radionicama koje će pčelari provoditi za učenike osnovnih škola gdje će se djeci pokazati vrijednost pčela za sve nas, ali i poticati mlade na upoznavanje svoga kraja, na zdravlje koje dolazi iz prirode, od meda. 

Rekao sam i u Hrvatskom saboru na dva okrugla stola na kojima sam okupio preko 80 pčelara i predstavnike vladajućih, oporbe, pčelarskog saveza, poljoprivredne komore i ostalih… teme od nacionalnog interesa ne trebaju imati nikakve boje stranačkog dresa. Barem ja to tako shvaćam. Moje je okupljati i ljudima pomoći da nešto bude kvalitetnije i bolje od onoga kako je bilo. Zato mi je drago da se držimo zajedno svi mi kojima su pčele u srcu i koji samo želimo sačuvati naše pčelare. Hrvatska mora ići prema svojoj samodostatnosti. Svi koji to osjećamo – morat ćemo uprijeti zajedno. Budemo li sačuvali naše stočare, naše OPG-ovce, naše pčelare – bit ćemo slobodni, sačuvat ćemo slobodu. Čovjek koji ima svoju hranu i kojega se ne može ucjenjivati je – slobodan čovjek. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti