Na predstavljanju nove knjige don Nike Tunjića

Kolega Zvonimir Troskot, dr. Ivan Rukavina i ja smo bili predstavljači nove knjige poznatog salezijanaca don Nike Tunjića, dugogodišnjeg ravnatelja Salezijanske klasične gimnazije, matematičara, sociologa, teologa, svećenika i odgajatelja, pisca i vrhunskog intelektualca.

29. studenog 2023. je don Niko Tunjić predstavio svoju novu knjigu – Moji snovi i sjećanja u školstvu. Imao sam čast biti jedan od predstavljača knjige, uz kolegu i prijatelja saborskog zastupnika Zvonimira Troskota i dr. Ivana Rukavinu.

Don Tunjić je napisao knjigu na preko tri stotine stranica kroz koje je vidljivo ne samo njegovo bogato pedagoško i odgojno iskustvo koje je stekao kao dugogodišnji ravnatelj riječke Salezijanske klasične gimnazije, nego i kao teolog i matematičar i sociolog što nije baš uobičajena pojava u našem društvu takvog vrhunskog obrazovanja. Don Niko nije samo intelektualac on je i vrsni odgajatelj što sam i osobno posvjedočio na ovom susretu. Istaknuo sam ulogu don Marinka Ivankovića, samozatajnog i predobrog, autentičnog don Boscovog sina koji mi je bio razrednik i ravnatelja Tunjića koji su imali ogroman utjecaj na mene u adolescentskoj dobi.

Don Niko u svojoj knjizi piše o snovima, čovjeku, vlastitom putu, školstvu za vrijeme komunizma i demokratskih promjena. Razmišlja o mladima i izazovu koji donose za odgajatelje, secira važnost komunikacije i utjecaja medija, prolazi kroz lik odgojitelja u Novom zavjetu te zatim radi poveznicu s katoličkim školama, ali prolazi i ulogu katoličkih škola u evangelizaciji Europe. Na kraju se bavi identitetom profesora i pozicijom škole u suvremenom društvu obrađujući i postmodernu ujedinjenu Europu. Piše lagano, povezujući naizgled nespojivo, ali tako pitko da i prosječni čitatelj može shvatiti poslanu poruku. Iako se, čitajući knjigu, nekada pitate jeste li u književnosti i filozofiji Gibrana, toploj i rubnoj mistici De Mella ili britkosti Chestertona – sve je to u stvari sjajni analitički um matematičara i teologa u don Niki Tunjiću povezao, natopljen golemim iskustvom.

Don Niko je neumorni radni, ostavio je snažni pečat školstvu kao i salezijanskom djelovanju u Hrvatskoj i bila mi je čast sudjelovati u predstavljanju njegove knjige.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti