Loše gospodarenje otpadom, nacionalno i lokalno u Rijeci

Danas sam u Rijeci zajedno s Josipom Katalinićem, našim županijskim vijećnikom kritizirao loše gospodarenje otpadom na konferenciji za medije. Petra Mandić je također uputila poruku javnosti o nesnalaženju riječkog gradonačelnika u ovoj važnoj po građane problematici. Josip Katalinić je predstavio usvajanje njegova amandmana kojim se osigurava lokalnoj samoupravi unutar PGŽ-a korištenje 33.000 eura za postavljanje procesa odvajanja otpada. Bravo Josipe!

Miletić: Plenković unatoč packi Bruxellesa nastavlja s lošim zelenim politikama

Most Rijeka: Rijeka – 1. srpanj – Županijski vijećnik Mosta Josip Katalinić i saborski zastupnik Marin Miletić uputili su s riječkog Korza kritike na račun gospodarenja otpadom koje vodi Andrej Plenković. “Plenković bez kojega se ne donose niti najmanje odluke u svim ministarstvima, je dobio pismeno upozorenje iz Bruxellesa 8. lipnja kako je Hrvatska u riziku od neispunjenja ciljeva odvajanja i recikliranja otpada do 2025. godine i da ćemo plaćati velike penale”, upozorio je saborski zastupnik Miletić pa je nastavio: “I što je Plenković napravio? Dva tjedna nakon toga donosi novi plan gospodarenja otpadom koji je identičan starom i potpuno zastario koncept gospodarenja otpadom”, rekao je Miletić. 

Zastupnik Miletić je kritizirao i riječku vlast. “Čovjek očekuje da će lokalna vlast posložiti gospodarenje otpadom, pogotovo odvajanje biootpada, ali Filipović ne zna kako riješiti korupciju i dalje pušta da u vrhu riječke komunalne tvrtke –  Čistoće budu ljudi protiv koji se vode postupci za korupciju”, istaknuo je zastupnik Miletić.

Josip Katalinić, županijski vijećnik Mosta je progovorio o riječkom gospodarenju otpadom koji ima više rupa od švicarskog sira. “Rijeka se potpuno ne snalazi u priči gospodarenja otpadom. Biootpad se ne odvaja, sortirnice danas ne funkcioniraju, a Marišćina je magna charta potpuno promašene politike gospodarenja otpadom”, rekao je Katalinić. Katalinić je predstavio njegovu inicijativu koja je usvojena u Županijskoj skupštini kroz koju je jedinicama lokalne samouprave osigurano 33.000 eura za početak projekta odvajanja biootpada. “Ovime pokazujemo da nismo samo oni koji kritiziramo, nego smo mi konstruktivna politička opcija koja doprinosi kvalitetnijem životu naših  građana.” 

Petra Mandić, naša gradska vijećnica radi opravdanih razloga nije mogla nazočiti konferenciji za medije, ali je poslala poruku kako je Most od 2017.upozoravao na katastrofalno upravljanje riječkom Čistoćom. Računi se ne umanjuju, nemamo individualni sustav prikupljanja otpada, baje su na javnoj cesti i površinama, građani nemaju nikakve koristi od toga što plaćaju astronomski veće račune nego ikada prije. Gradonačelnik se ne snalazi, mjesecima se ne objavljuje natječaj za direktora Čistoće, kao ni natječaj za upravljanje sortirnicom, istaknula je u svojoj poruci Petra Mandić. Katalinić je pozvao gradove i općine i komunalna društva da se jave na aktualni natječaj. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti