Pčelari žele biti slobodni i slobodno pčelariti barem na svojoj zemlji!

Novi prijedlog Pravilnika nije kvalitetan i kao da ispod radara želi progurati neke druge ograničavajuće i protuustavne stavke. Naime, nitko nema pravo nekom vlasniku zemlje naložiti da tu ne smije pčelariti. A pogotovo to pravo nema bilo kakva udruga građana pa bio to i pčelarski savez. Isto tako važno je pčelarima dopustiti da na lokalnoj razini sami između sebe izaberu pašnog povjerenika, a ne da im to bude nametnuto iz vrha udruge.

Pčelari samo žele biti slobodni i raditi svoj posao – pčelariti ❤️🐝

Danas sam u susretu s istarskim pčelarima. Posjetio sam vrijednog i poštenog pčelara Kristijana Dubravca, razgledavao sam njegove strojeve u proizvodnji i učio o metodologiji i procesima oko proizvodnje meda. Dubravac je istaknuo samo ono što veliki broj pčelara želi: slobodno pčelariti, pogotovo na svojoj zemlji. Idućih dana posjetit ću i pčelare na području Dalmacije, susresti se s ljudima uživo i saslušati ih. Potom se boriti za njihova prava. Organizirao sam dva iznimno posjećena okrugla stola u Hrvatskom saboru, a zaključke i prijedloge ću uputiti na nadležnu Ministricu. Zatražio sam i mišljenje ustavnopravnog stručnjaka o prijedlogu novog Pravilnika, o čemu ću uskoro obavijestiti javnost.

Ono što vam sada mogu reći: ustavno pravo pčelara je da pčelari, da ima pravo na rad. Pogotovo svaki pčelar, neovisno o članstvu u nekim udrugama, ima to pravo nesmetano činiti na svojoj zemlji i to pravo je njegovo neotuđivo pravo. U susretu s pčelarima, velika većina ih ističe neslaganje s Pravilnikom i u dimenziji gdje se želi iz centrale udruge građana (pčelarski savez) nametati lokalnim pčelarima tko će biti njihov povjerenik koji ima velike ovlasti. To je nedemokratski i zločesto. Udruge i pčelari na lokalnoj razini imaju pravo između sebe izabrati čovjeka u kojeg vjeruju, koji je radišan i pošten i koji može obavljati taj posao. Kada sam ulazio u Hrvatski sabor obećao sam ljudima da ću se boriti za slobodu i dostojanstvo svakog građanina. To i činim. Borim se sada za slobodu svakog našeg pčelara. Idemo jako 🐝❤️ Drugačije niti znam, niti bih želio!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti