Kamenolom na području Nature 2000 i budućeg parka prirode – neće proći!

Interesne skupine su odlučile uništiti dva predivna brda, netaknutu prirodu, zaštićene vrste u srcu ekološke mreže Natura 2000 – radi kamenoloma. I to unatoč tome što se u radijusu petnaestak kilometara nalaze čak tri kamenoloma koji imaju materijala za desetljeće. Posebno je zanimljivo da je HDZ-ov zastupnik Habijan predložio ovo područje za proglašenje parkom prirode oko čega smo se svi u Saboru složili. Sada neki drugi HDZ-ovci i ostale interesne skupine žele ovdje ništiti prirodu – neće im proći.

KAMENOLOM NEĆE PROĆI! Subotu 27. kolovoza proveo sam sa mještanima Budinščine i Ivanca, drugih okolnih mjesta ugroženih interesnom ekocidnom skupinom! Na području Općine Budinščine interesna skupina želi graditi jedan od najvećih kamenoloma u Hrvatskoj. Da apsurdistan bude pravi – ovo područje je HDZ-ov zastupnik Habijan predložio za proglašenje parkom prirode. Sve se nalazi na prostoru Nature 2000 u srcu ekološke mreže. Četiri izvora pitke vode, zaštićene biljne i životinjske vrste. Ivanečke Željeznice i Željeznice su dva mjesta posebne ugroze. A nastavlja se ekocid i prema Margečanu, Seljancu, Stažnjevecu, Salinovcu i Osečkoj.

Trenutno sam u procesu dobivanja informacija i o mogućim protuzakonitim djelovanjima interesnih skupina koje žele devastirati predivnu prirodu, brda Veliki Siljevec i Obroščicu. Geolozi tvrde da je tu iznimno kvalitetni kamen koji interesne skupine žele uložiti u novi projekt oko kamene vune. Istražit ćemo.

Cijelo to područje koje interesne skupine napadaju i vrše ekocid i dovode u ugrozu zdravlje građana je i na zaštićenom vršnom području Ivančice (HR 2000 371).

Zanimljivo je to da se počelo sa devastacijom šume tako da valjda kada tvrtke plate studiju o utjecaju na okoliš – da tamo, budući će sve po njima biti posječeno, niti nije moguće imati nekakav posebni utjecaj. Isto tako, ako pokrenu kamenolom prije proglašenja područja parkom prirode – onda taj kamenolom tu može i ostati. Ludilo! Igre obmana i sjena. Spriječit ćemo ih.

Raduje me da će mještani zajedno sa strukom i predstavnicima svih institucija doći na okrugli stol koji organiziram u Hrvatskom saboru u četvrtak, 8. rujna s početkom u 11h i da se jasno iskaže stav da ovaj kamenolom NEĆE proći. Pogotovo zato jer u radijusu petnaestak kilometara imamo druge kamenolome. Dosta uništavanju naše prirode i ugrožavanju zdravlja građana naše zemlje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti