Đir po Istri: konoplja, eko proizvodnja, boškarin

U četvrtak 5.siječnja proveo sam cijeli dan u Istri na terenu. Od rana jutra do večeri družio sam se s mladim poduzetnicima, obišao sam sjajnu tvrtku HEMP Istricu koja čuda radi od industrijske konoplje. Puno toga novoga sam naučio, povezao se sa ljudima, gradili smo mostove. Bit će to sve dobro.

Danas cijeli dan na terenu po dragoj Istri s našim Mostovim koordinatorom za Istru Ivanom Vidovićem i umaškim Mostovcem Sašom Alibašićem. Na području Motovuna posjetili smo HEMP Histricu – tvrtku koja oko konoplje gradi fantastične priče.

Konoplja je dio naše tradicije i kroz ljudsku antropologiju koristi se u prehrani zadnjih 10 tisuća godina. Najveće vrijednosti uvođenja konoplje u prehranu nisu njen okus, nego hranjive vrijednosti i dobrobit koju nama kanabinoidi čine. Slušao sam o vrhunskim suhomesnatim proizvoda od mesa boškarina i konoplje koje je HEMP Histrica razvila sa AZRI tvrtkom. Razgovarali smo i o nužnosti kvalitetnije regulacije industrijske konoplje gdje ima ogromnog prostora za poboljšanje. Posebno mi je zanimljivo bilo vidjeti liniju njihova proizvoda za životinje broad spectrum koje puno pomažu životinjama u olakšavanju tegoba i ostalim vrstama liječenja bolesnog tkiva.

Ova tvrtka uzgaja i istarsko govedo – boškarina te ima irskog black angusa 62 grla selektiranog između 12.000 grla, a ovi vrijedni ljudi proizvode i eko kamilicu i paradajz.

Predivno moderno imanje podno Motovuna je primjer kako Istra i Hrvatska ima puno toga za ponuditi razvoju hrvatskog turizma, ali i podizanju kvalitete zdravlja naših građana kroz industrijsku konoplju. Poslije smo se zaputili do mladih OPG-ovaca koji na Kafanaru grade svoj poduzetnički put. Ohrabrio sam ove mlade ljude da ustraju u svojim snovima. Država mora smanjiti poreze i omogućiti procese rada mladim poduzetnicima jednostavnijim dok ne krenu sami stvarati dodatnu vrijednost.

Sjajan dan proveo sam u Istri. Danas je četvrtak, stigao sam i na večernji trening iako sam malo zakasnio. Iduća dva dana isto provodim na terenskom radu po dragoj Istri.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti