Zašto neki na ljevici podržavaju Plenkovića?

Jedan solidan dio naše medijske scene prepoznaje Plenkovića kao onoga koji drži HDZ na uzdama te će, ako procijene da ljevica nema šanse na izborima, uvijek podržati Plenkovića, kakav god bio. Bilo bi jako dobro da se svi koji misle da ta teza drži vodu zapitaju što bi Plenković kao šef HDZ-a radio da se nađe u oporbi, u poziciji u kojoj nikad nije bio!

Premijer je srdačna politička figura ljevici

Nedavni incident u Hrvatskom saboru kada je zastupnica HDZ-a Majda Burić “optužila” zastupnicu Radničke fronte Katarinu Peović za “srboljublje” lijepo je razotkrio kako Andrej Plenković pridobiva podršku građana/medija lijeve orijentacije u Hrvatskoj. Istog dana, nakon incidenta o njemu se oglasio Plenković kao šef HDZ-a pozvavši Majdu Burić na ispriku. Majda Burić ispričala se bez odgode ili odlaganja već sljedećeg dana.  Ovaj je događaj bio izuzetno medijski popraćen i komentirali su ga svi. No, jedan je medijski naslov vrlo precizno sažeo bit onoga što Plenkoviću donosi podršku i na ljevici pa ću ovdje taj naslov citirati: “Zbog Majde Burić i sličnih dobro je što je Plenković predsjednik HDZ-a.” (naslov ima i neki “ali”)! 

Ovaj medijski naslov na poseban način oslikava kako mediji, ali i jedan dobar dio građana pa i onih lijeve političke orijentacije, doživljavaju Plenkovića. Njihovo poimanje njegovog istupa podržava tezu kako je on osobno korektiv nekakvih mračnih desničarskih skupina koje iz prikrajka vrebaju svoju priliku domoći se vlasti u HDZ-u pa onda i u državi.  Ta teza je zapravo vrlo slična jednoj drugoj tezi, onoj o Plenkoviću kao korektivu korupcije u HDZ-u. O toj tezi ne treba trošiti puno riječi jer je razotkrivena kao obična budalaština. Međutim, neovisno o tome što je jedna teza već temeljito dekonstruirana brojnim korupcijskim aferama u vrhu Plenkovićeve Vlade i HDZ-a, neki mediji i dalje vrte tezu o Plenkoviću koji štiti Hrvatsku od HDZ-ove desnice.  U biti, jedan solidan dio naše medijske scene prepoznaje Plenkovića kao onoga koji drži HDZ na uzdama te će, ako procijene da ljevica nema šanse na izborima, uvijek podržati Plenkovića, kakav god bio. Bilo bi jako dobro da se svi koji misle da ta teza drži vodu zapitaju što bi Plenković kao šef HDZ-a radio da se nađe u oporbi, u poziciji u kojoj nikad nije bio!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti