Važno je da se ozakoni briga o tjelesnoj i mentalnoj dobrobiti studenata!

Okrugli stol u Hrvatskom saboru na temu važnosti TZK u visokom obrazovanju okupio je niz stručnjaka s područja kineziologije i zdravlja mladih, kao i predstavnike nadležnog Ministarstva

OKRUGLI STOL Marin Miletić s kineziolozima u Hrvatskom saboru o važnosti tjelesne i zdravstvene kulture u visokom obrazovanju

Piše: Sanja Mikolčević Petrušić

Zagreb, 7. listopada 2022. – Na okruglom stolu o važnosti tjelesne i zdravstvene kulture u visokom obrazovanju koji je organizirao i moderirao saborski zastupnik Mosta Marin Miletić, održao se danas, baš kada je na dnevnom redu sabora bio Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti u kojem je, kako su naveli kineziolozi na okruglom stolu, ne spominje da studentima treba „jednako omogućiti fizičku i mentalnu dobrobit.“ Govorili su prof. Irena Bagarić ispred Nacionalne udruge kineziologa, prof. dr. sc. Goran Leko, prof. dr. sc. Lana Ružić, prof. dr. sc. Renata Barić, prof. Svetlana Božić Fuštar, prof. Nera Žigić a u ime ministra Radovana Fuchsa govorio je Miomir Karin.

Prijedlog Kineziološkog fakulteta sveučilišta u Zagrebu, Saveza nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture visokih učilišta Hrvatske i ostalih strukovnih udruga, da u Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti uđe „skrb o tjelesnoj i mentalnoj dobrobiti studenata“ nije prihvaćen.

Govornici su iznijeli stav kineziologa: Studentima treba omogućiti pohađanje TZK-a prve dvije godine obvezno, a ostalo vrijeme studiranja kroz izbornu nastavu. Vladajući su prijedlog odbili. Vjerujemo da će, kada im ipak osvijestimo važnost navedenog, promijeniti svoje mišljenje. TZK je specifičan predmet, jedinstven i primjenjiv na svakoj sastavnici svih visokih učilišta RH zato jedini i može  biti definiran Zakonom, a u visokom obrazovanju je od presudne važnosti da zakonski definiramo pravo studenata na edukaciju o važnosti tjelesne aktivnosti, te o kompleksnosti skrbi oko očuvanja zdravlja. Svaka kuna uložena u TZK, u sport i rekreaciju vraća tisuće natrag jer je sport najbolja prevencija za namjere da se utječe na tjelesnu i mentalnu dobrobit. Kineziološka struka koja stoji iza ovog prijedloga drži da nije razlučena razlika između zdravih studenata u svrhu prevencije profesionalnih i bilo kojih drugih kroz obveznu nastavu TZK na visokim učilištima, te psihološka savjetovališta, upravo zato da se spriječi odlazak kod doktora, jer studenti kao uostalom i svi građani RH imaju pravo na zdravstveno osiguranje. Nema nikakve logike da svaki fakultet donosi svoj statut i samostalno odlučuje o sudbini studenata i brizi o njihovoj tjelesnoj i mentalnoj skrbi jer će to samo nastaviti kaos protiv kojeg se ovom inicijativom borimo. Osim toga zašto onda postoje Ministarstvo i Rektorat. Najjednostavnije je ovu problematiku razumjeti na primjeru iz prakse: Statut Sveučilišta u Zagrebu definira obveznu nastavu TZK člankom 69. (12) no Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu ne prihvaća Statut Sveučilišta u Zagrebu i jedini od svih sastavnica nema TZK. Poticanjem horizontalne mobilnosti studenata događa se situacija da student nakon prve godine studija Prava u Zagrebu ode na Pravni fakultet u Osijeku, koji ima obveznu nastavu TZK na prve dvoje godine studija i taj student, a bome i profesor TZK u Osijeku su u velikom problemu. Naravno da uvijek gledamo najbolji interes studenata te da mu se uvijek omogući upis uz dogovor o rješavanju problematike TZK s predmetnim nastavnikom, ali to bi zaista trebalo biti zakonski definirano kako bi svi studenti imali jednaka prava i obveze.

Marin Miletić je istaknuo koliko je važno regulirati i u zakon uvrstiti zahtjeve kineziologa s okruglog stola, te najavio da će inicirati dijalog s ministarstvom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti