Uz drage Istrijane, protiv zagađenja Kaštijuna

U subotu 30. rujna je skupina zabrinutih građana i aktivista organizirala prosvjed u srcu Pule protiv zagađenja s Kaštijuna. I nije riječ samo o nesnosnom smradu koji se širi s Kaštijuna, nego i teškom zagađivaču preko kojeg se uništava zdravlje građana i cijela priroda. Došao sam podržati ovaj prosvjed, kao i sve ostale. Nisam vidio niti jednog saborskog zastupnika HDZ-a, IDS-a, SDP-a ovdje danas s ljudima. Govornici su uputili oštre poruke prema bivšem i sadašnjem Županu, ali i prema gradonačelniku Zoričiću koji se ne snalazi u ovom velikom problemu za građane Istre.

U Saboru sam govorio dvadesetak puta o potpuno promašenim i zastarjelim konceptima gospodarenja otpadom koji dovode do nesnosnog smrada i trovanja ljudi. Organizirao sam okrugli stol sa strukom, sveučilišnim profesorima, ekolozima i aktivistima. Održao sam nekoliko presica, sudjelovao u svim prosvjedima. Danas sam u Puli na prosvjedu podržao građane zajedno s dragim Ivanom Vidovićem, našim županijskim koordinatorom. Vladajući guraju ovaj promašeni koncept, tko zna iz kojih razloga? Istarska županija se pravi blesava. Kao i gradonačelnik Zoričić kojemu je danas poslano puno ljutitih poruka iz Pule. Ako nema razboritog razloga, ako nema ekološkog razloga, ako je ovakvo stanje opasno za ljude i štetno za prirodu – onda je jasno da su tu muljavine.

Što treba činiti s otpadom❓

1️⃣ Odvojiti bio otpad (to je i zakonska obaveza, nema alternative) koji čini 35% otpada. Ako se zbog bilo kakvog razloga ne može kompostirati, napraviti bio plinsko postrojenje i pretvoriti ga u energiju. Na Kaštijunu smrdi bio otpad. Da nema njega, ne bi imalo što smrdjeti kao ni na Marišćini.

2️⃣ Uvesti individualiziran sustav odvajanja papira, plastike, stakla i metala (koji čini 50% otpada). Uvesti sustav poticanja i kazni. Bez primjerenih financijskih poticaja neće biti kvalitetnog rješenja.

3️⃣ Prijeći s MBO postrojenja na MBRT postrojenje za rekuperaciju materijala (isto kako je to napravio Treviso). Preostali neupotrebljivi materijal deponirati u kazete (odlagalište s brtvenim slojem)

4️⃣ Uvesti poticaje za poduzetnike koji otvore postrojenja za reciklažu. Davati poticaje po jedinici recikliranog materijala.

5️⃣ Regulirati tržište sekundarnih sirovina (na nivou Fonda za zaštitu okoliša)

6️⃣ Otvoriti sortirnice

7️⃣ Otvoriti centre za ponovnu uporabu

Mostov povjerenik za Istru Ivan Vidović
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti