Uspjeli smo obraniti Ustav Republike Hrvatske od podmuklog napada HDZ-a i njegovih žetončića!

Kada se sve razgoli, kada maknemo emocije, pripadnost ovom ili onome stranačkom dresu onda vidimo kako je jedina istina ta: Plenković je imao sve modele nastavka pomoći Ukrajini kako smo i činili do sada, ne poznajem niti jednog zastupnika u Hrvatskom saboru koji ne bi bio – za Ukrajinu. Ali, moć je Plenkovića toliko iskvarila da je obećao nešto svojim gospodarima bez znanja, razgovora, rasprave u Hrvatskoj, bez Predsjednika Republike, bez ikoga tko je Ustavom zamišljen i zapisan da o tome – odlučuje. I očigledno s nekom podmuklom nakanom. Plenković je bio uvjeren da ima moć nad svima, nad 2/3 većinom u Saboru – to su te 101 ruke, 101 glas koji mu je bio potreban za silovanje Ustava. Pokazalo se da je unatoč svim igrama i ucjenama, kupovinom i muljanjima – njemu to – nedostižno. Plenković je duboko poražen u hrvatskoj politici i to je svima razboritima – jasno. Molim da pročitate cijeli tekst u kojem detaljno objašnjavam HDZ-ov pokušaj rušenja Ustava Republike Hrvatske. Koji je pravi razlog ovog užasavajućeg nedemokratskog pokušaja? Što se događa u pozadini ovih igrača sjena – saznat ćemo jednog dana, sigurno. Most je od početka nebrojeno puta isticao da smo PROTIV neustavne ove akcije i jedini smo Klub koji nije sudjelovao u raspravama o ovoj temi u Saboru. Zato je odluka Kluba Mosta i bila ta da nećemo glasovati o ovoj neustavnoj temi i time smo Plenkoviću logično i elementarno matematički uskratili podršku naših osam glasova u Hrvatskom saboru.

Dao sam zakletvu nad Ustavom Republike Hrvatske da ću ga čuvati i štititi – pljunuo bih na sebe da se ponašam drugačije 🔥

Vidim da se igra pravi medijski tsunami napada na Most. Nešto slično smo mi već doživjeli prije dvije i pol godine. Kada sam tada prvi u Saboru progovorio protiv pandemijske mafije, kada sam pozvao na onaj prvi Festival slobode u Zagrebu – kaos. Pljuvanje, napadi, najodvratnije difamiranje mene osobno, a onda i cijelog Mosta. A mi smo bili – postojani. Mislim da tsunami ogavnih laži nije na lokalnoj razini prilikom izbora prolazio rijetko tko kao što sam ja prolazio kada su me najjače političke opcije u organiziranoj hajci pokušali politički uništiti budući da sam im izvan svih njihovih kalkulacija bio blizu drugog kruga. Na kraju su me srušili mrvicu ispod 12% u mojoj Rijeci, a iza sebe sam ostavio puno nekih razvikanih političkih imena sa svojim mecenama. Riječani, veliki broj, nije povjerovao ovim interesnim skupinama. I sada vidimo u Rijeci, niti dvije godine nakon izbora kako se sve one skupine utemeljene na krivim postavkama i sa tamnim ciljevima – raspadaju. Most je u gradskom vijeću na 10% i sa 4 vijećnika snažan i jedan od najaktivnijih Klubova. Izdržali smo. I izdržat ćemo. Samo vi pljuckajte. Sada nas napadaju HDZ trolovi, napadaju nas trolovi na zadatku nekih političkih opcija koji su cijelo vrijeme kalkulirali pa kada su skužili da je 2/3 naroda PROTIV obuke ukrajinskih vojnika na tlu Republike Hrvatske – mijenjaju stav i doživljenim prosvjetljenjem postaju sada žestoko PROTIV. Napadaju i mene osobno jer sam 2015. godine‼️ hvalio Putina kada je zaratio sa ISIL-om u Siriji. Pazite, pisao sam te tvitove nakon što su zlikovci ISIL-a odrubili glavu našem Tomislavu Salopeku i nakon što su razapinjali kršćane i odrubljivali glave ljudima ti radikalni islamisti. Sada ovi botovi opsjena na zadatku vade te tvitove i potpuno izvan konteksta mene danas pokušavaju difamirati. Fejkeri jedni licemjerni. Dno dna. Valjda su oni ti koji bi što? Hvalili ISIL? Koje li gadosti zločestih ljudi. Bez zrnca morala i svijesti, gaze po drugima, uništavaju živote svih onih koji im predstavljaju političku opasnost. Mnogi će potom bez beda u prve klupe na nedjeljnu misu. Kojih li licemjera.

Nakon Plenkovićeva poraza svi njegovi trbuhozborci su se digli na nas Mostovce istim tezama. Plenković ih dobrano podmazuje pa brane svoga velikog gazdu. Možda bi bilo dobro da samo ponekad izvuku glavu iz Premijerove stražnjice, pa bi osjetili kako je čist i svjež zrak na slobodi. Zastupnici Hrvatskog sabora su jasno i nedvosmisleno za pomoć ukrajinskom narodu, ali smo morali zaštititi Ustav Republike Hrvatske nad kojim smo se zakleli da ćemo ga čuvati od svih pokušaja rušenja pa i od ovih Plenkovićevih
igrica obmana koji bi da je uspio – srušio demokraciju Republike Hrvatske.

Mi smo odmah osudili rusku agresiju na Ukrajinu. Ja osobno da ne mogu jasnije, odmah na početku. I zalažemo se da se ukrajinskom narodu pomaže. Vlada Ukrajini pomaže – legitimno – bez Hrvatskog sabora. Šalje milijune eura u oružju, humanitarno i na sve druge načine pomaže prijateljskom narodu Ukrajine. Mi smo jasno uz ukrajinski narod i njihovu borbu za slobodu! Hrvatska je zemlja zapada – i uvijek ćemo pripadati zapadnoj civilizaciji, našom tradicijom, kulturom i povijesti. Ovo smo stotine puta izrekli u Hrvatskom saboru. Svi mi. Ali, nismo se složili da se strana vojska koja nije članica EU, NATO saveza dovodi na obuku u našu zemlju dok je ta zemlja u ratu s drugom državom, a nisu se ostvarile Ustavne odredbe za tako nešto! Most je od prvog dana tvrdio da takva odluka NIJE u nadležnosti Hrvatskog sabora. Prof. dr. sc. Robert Podolnjak ustavnopravni stručnjak je na nekoliko kartica teksta argumentirano razložio zašto takva odluka NIJE na Hrvatskom saboru za donošenje.

Članak 7. Ustava RH – argumentirano objašnjeno, pročitajte!

Oružane snage Republike Hrvatske štite njezin suverenitet i neovisnost te brane njezinu teritorijalnu cjelovitost. Republici Hrvatskoj pomoć u zaštiti suvereniteta i neovisnosti te obrani teritorijalne cjelovitosti mogu pružiti i države saveznice, u skladu sa sklopljenim međunarodnim ugovorima. Oružane snage država saveznica mogu prijeći granicu i ući u Republiku Hrvatsku ili djelovati unutar njezinih granica u skladu sa sklopljenim međunarodnim ugovorima, na temelju odluke Hrvatskoga sabora, koju predlaže Vlada Republike Hrvatske uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske.

Republika Hrvatska može pružiti pomoć državama saveznicama u slučaju oružanog napada na jednu ili više njih u skladu sa sklopljenim međunarodnim ugovorima, na temelju odluke Hrvatskoga sabora, koju predlaže Vlada Republike Hrvatske uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske. Oružane snage Republike Hrvatske mogu prijeći njezine granice ili djelovati preko njezinih granica na temelju odluke Hrvatskoga sabora, koju predlaže Vlada Republike Hrvatske uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske. Odluku iz stavka 3., 4. i 5. ovoga članka Hrvatski sabor donosi većinom glasova svih zastupnika. Ako Predsjednik Republike Hrvatske uskrati suglasnost iz stavka 3., 4. i 5. ovoga članka, Hrvatski sabor odluku donosi dvotrećinskom većinom glasova svih zastupnika. Oružane snage Republike Hrvatske mogu prijeći granice Republike Hrvatske radi vježbi i obuke u okviru međunarodnih organizacija kojima je Republika Hrvatska pristupila ili pristupa na temelju međunarodnih ugovora te radi pružanja humanitarne pomoći, na temelju odluke Vlade Republike Hrvatske uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske.

Oružane snage država saveznica mogu prijeći granice Republike Hrvatske radi vježbi i obuke u okviru međunarodnih organizacija kojima je Republika Hrvatska pristupila ili pristupa na temelju međunarodnih ugovora te radi pružanja humanitarne pomoći, na temelju odluke Vlade Republike Hrvatske uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske. Nikada nije donesena ovakva odluka. Sve dosadašnje  bile su jasno u skladu s navedenim ustavnim odredbama. Naime, za razliku od ranijih odluka u kojima je Sabor odlučivao temeljem članka 7. Ustava, u konkretnoj odluci – a to nam nije bilo poznato – predlaže se istovremeno u prve dvije točke upućivanje vojnika RH u neku drugu državu EU radi vojne pomoći Ukrajini i ulazak vojnika Ukrajine u RH radi vojne pomoći toj državi. Ukrajina nije država članica NATO-a, ni EU, odluka nije vezana uz Nato, niti proizlazi iz nekog međunarodnog ugovora već iz Odluke Vijeća EU. Pojam „oružane snage država saveznica“  odnosi se na države članice NATO i države članice EU i to na temelju međunarodnih ugovora koje je RH ratificirala (Ugovor o Sjeveroatlantskom savezu, Ugovor o EU…). Međutim OS bilo koje druge države, ukoliko ne postoji međunarodni ugovor, ne bi se pravno mogle smatrati „oružanim snagama države saveznice“. Odluka Vijeća EU nije pravni temelj za definiranje OS Ukrajine „državom saveznicom“. Kada mediji govore o desecima odluka o upućivanju naših oružanih snaga u druge države u sklopu raznih misija zaboravljaju (odnosno ne znaju) da taj stavak 5. koji je temelj za odlazak naših OS izvan zemlje nema ograničenje da se to odnosi samo na države saveznice, već jednostavno piše da OS RH mogu prijeći njezine granice ili djelovati preko njezinih granica na temelju odluke HS…. Zato su naše OS išle u Afganistan, Kosovo itd. i nisu morale biti tretirane kao države saveznice.

Sve i da zanemarimo problem „države saveznice“ postoji još jedan, nepremostiv. S obzirom da Odluka Vijeća EU ((ZVSP) 2022/1968 o misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini (EUMAM Ukraine) precizira da je riječ o „osposobljavanju“ OS Ukrajine evidentno to jezički odgovara našem terminu „obuke“ koji se koristi u st. 8. i 9. članka 7. Očito je dakle da je ova odluka protuustavno gurnuta u Sabor, i to providnm manipulacijom kojom se želi izbjeći st. 8. i 9. članka 7. koji govore o situacijama kada OS RH prelaze granice i dolaze u druge države, odnosno o ulasku OS država saveznica u RH radi vježbi i obuke a gdje suodlučuju PRH i Vlada, ali ne i Sabor. O načinima dodatne pomoći Ukrajini trebamo i moramo raspravljati. Ali ne kršeći Ustav, a sve kako bi se naknadno  pokrilo nečije karijerističko izletavanje u  Briselu, To što su se Plenković i Grlić Radman neovlašteno naobećavali, bez konzultiranja s predsjednikom republike na što ih Ustav obvezuje je njihov problem, a ne naš.

Dakle, sve je jasno. Plenković i njegov Grlić Radman su pak Bruxellesu obećali obuku vojnika BEZ Predsjednika Republike, bez ikakve rasprave o toj prevažnoj temi. Vjerojatno, dok su pili skupocjene šampanjce, jeli kavijar su nakon koje čašice više oni koji su u vrijeme rata za slobodu u Hrvatskoj skrivali se po hodnicima Bruxellesa, pravdali se slabokrvnošću, naglo ohrabreni – obećali nešto na što nisu imali pravo. Hrvatska nije privatna igračka Andreja Plenkovića. Hrvatska nije ničija prčija. I nećemo dopustiti ikome da se tako odnosi prema našoj Državi i našoj demokraciji. Zato je Most JEDINI (ako se ne varam, kao Klub) ODBIO sudjelovati u raspravama kojima se htjelo grubo eutanizirati Ustav Republike Hrvatske. Iz gore svega navedenoga smo mi kao Klub Mosta jasno u svim istupima komunicirali da smo PROTIV obuke ukrajinske vojske na našoj zemlji. Kada sam uzeo slobodni govor nakon što sam bio sa osobama s invaliditetom ispred Sabora i oštro kritizirao sluganske politike Premijera, rekao sam da smo mi PROTIV i da ćemo mi biti PROTIV. Na hodniku mi odmah prilazi kolega Grmoja i kaže mi da pripazim na izražaj jer mi kao Klub Mosta cijelo vrijeme govorimo da smo PROTIV, ali da nećemo glasovati u cirkusu HDZ-a jer to nije u našoj nadležnosti i nećemo time podržati uništavanje Ustava nad kojim smo se zakleli da ćemo ga čuvati, to mi je ponovio otprilike i Petrov. Odgovaram mu da se ne brine jer su ljudi točno znali što govorim i kakve poruke šaljem, da će razumjeti…

Ministar Grlić Radman i i ministar Rusije Sergej Lavrov za kojega je grlić Radman rekao: “Otkrio sam njegovu toplu dušu, čitali smo poeziju”

Ovo sada pišem mojim glasačima, našim glasačima Mosta. Naravno da imate pravo pitati što god želite, dobit ćete odgovor. Nemojte nasjedati prljavim rabotama HDZ-a ili nekih fejkera od političkih opcija kojima, uz dužne iznimke, ipak je ljubav prema vlastitoj poziciji i cifri na računu veća tisuću puta od Hrvatske koja im tako lako prelazi preko usnica. Most se jasno i nedvosmisleno odredio, osudio agresiju na Ukrajinu, stao uz pomoć narodu Ukrajine! Ali, nama Mostovcima je hrvatski interes, interes hrvatskog naroda, čuvanje demokracije, naše slobode i sigurnosti – Ustava Republike Hrvatske nad kojim smo dali zakletvu da ćemo ga štititi kao zastupnici – ipak najvažnije na svijetu. Hrvatska, ljubavi naša ❤️🇭🇷

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti