U Saboru o sportu

Među prvim potezima za dvije godine biti će odvajanje i samostalno djelovanje Ministarstva sporta! Nedopustivo je da se država prema sportu, sportašima odnosi kao zločesta maćeha, a ne kao brižna majka! 

  • Mijenjati žurno porezni zakon da se sportu omogući drugačije financiranje!
  • Uništene su generacije sportaša radi suludih mjera – nikada više u glupave lockdowne!

Govorio sam: Udio Republike Hrvatske iznosi tek 0,6 %, dok Mađarska koja se nalazi na prvom mjestu ima udio od 2,1 % izdvajanja za sport i rekreaciju. Pri samom dnu nalazimo se i u ulaganjima po stanovniku . Ono u Hrvatskoj iznosi 39€, Dok se u Europskoj uniji u prosjeku izdvaja oko 100€ po stanovniku. Za usporedbu, državni izdaci za sport i rekreaciju u čak šest zemalja među kojima su Francuska, Danska i Švedska iznose iznad 200€ po stanovniku.


U Republici Hrvatskoj sport je u Zakonu o sportu naznačen kao ”djelatnost od posebnog društvenog interesa’’, dakle važan je za cijelu zajednicu. S obzirom na to, izrazito je bitno njegovo financiranje. Ulaganje financijskih sredstava utječe na masovnost, kvalitetu, ali i raznovrsnost programa, dostupnost obrazovanja, infrastrukture, te u konačnici i na rezultat. Mogli bismo se ugledati na Sloveniju, koji imaju akciju “Daruj dio poreza na dohodak sportu” gdje svaki porezni obveznik sam može birati kojem sportskom klubu daruje do 1% svojeg poreza da dohodak koji bi inače išao državi. Ideja je za razraditi, ali model funkcionira i definitivno daje mogućnost klubovima za dodatan izvor prihoda.  Sjajan okrugli stol Hrvatskih socijaldemokrata u Saboru na temu sporta. Sudjelovao sam u ime Kluba Mosta i pohvaljujem organizaciju. Mnoštvo vrhunskih sportaša, Vlado Šola, Samir Barać, ljudi rukometnog, nogometnog, odbojkaškog, olimpijskog saveza su sudjelovali u raspravama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti