Svjetski dan pčela

Posjetio sam drage ljude Rukavčane obitelj Kos i njihov OPG. Robert i Ana su zaljubljenici u pčele i vrhunski pčelari koji su primjer poslovanja, ali i samog odnosa prema prirodi i prema ljudima. Na Svjetski dan pčela i ovim želim potaknuti javnost da si posvijesti važnost pčela za cijeli eko sustav i za samu hranu. Bez pčela stvarno nemamo više ničega.

Posjetio sam Rukavčane, obitelj Kos, koji preko svog OPG-a i njihovog velikog broja košnica ne samo da pripremaju vrhunski med nego i imaju druge sjajne proizvode od meda. Razgovarao sam sa supružnicima Kos, simpatičnim i dobrim ljudima Anom i Robertom – zaljubljenicima u pčelarstvo, razgovarali smo o pčelama i trenutnoj situaciji te smo pričali što se može još kvalitetnije postaviti, dotaknuli smo i mnoge druge teme. Posljednje dvije godine sam se posebno bavio pčelama u Saboru i dao sam sve od sebe pomoći našim pčelarima. I sam sam član pčelarske udruge Učka, osnovane još 1918. Negdje tako više od dvije godine sam i član Hrvatskog pčelarskog saveza kako bih bolje bio upoznat sa situacijom, svim kretanjima u pčelarstvu izazovima i problemima. Ali i kako bih u zajedništvu pomogao u pronalaženju rješenja za teškoće s kojima se naši pčelari susreću.

Pčele oprašuju više od 70% svog bilja koje nas okružuje, i prevažne su za eko sustav i bioraznolikost. Pčele same, radi nametnika, tamo od kraja 80-tih ne mogu preživjeti u okolišu bez pčelara. A ako dopustimo da se unište naši pčelari, onda nemamo pčela i nemamo hrane. Moramo javnosti osvijestiti ovaj problem. Drugo, pčelari su sve stariji, bore se protiv uvoznog lobija, imaju nedovoljnu brigu Države i ako ovdje ne učinimo velike pomake, neće biti dobro. Nered na tržištu, uvozni lobij kojima se dopušta da se uvozi nešto što nije vidjelo ni pčele ni šume – pčelarima ne da disati. Guranje uvoznog lobija, puštanje suludih cijena patvorina pod nazivom med u trgovinama ne smijemo gledati samo kroz sliku novca. Da pojednostavim: ako dopustimo uništavanje hrvatskih pčelara, nemamo više pčela. Ako nemamo pčela, nemamo oprašivača, bioraznolikost nam umire. Ako nema oprašivača, nema hrane. Imati snažne hrvatske pčelare mora biti od nacionalne strategije za Državu, jer o pčelarima i pčelama u doslovnom smislu ovisi i cijeli eko sustav, ovisi i proizvodnja naše hrane.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti