Susret s najvećim dalmatinskim pčelarom Mravakom i gradonačelnikom Buljem

Subotu poslijepodne, 20. kolovoza proveo sam na sastanku s dalmatinskim pčelarima. Izrazili smo svi zadovoljstvo što je Ministrica stavila novi Pravilnik u fazu mirovanja jer joj je postalo jasno da je previše pčelara izrazilo veliko nezadovoljstvo stavkama Pravilnika koje nisu donosile dobro pčelarima.

Susret s najvećim dalmatinskim pčelarom Mravakom i gradonačelnikom Sinja Buljem 🐝❤️

Subotu poslijepodne, 20. kolovoza proveo sam na sastanku s gradonačelnikom grada Sinja, dragim kolegom Mirom Buljem i Ivanom Mravkom, najvećim pčelarom Dalmacije koji ima više od 400 košnica pčela i u pčelarstvu je 40 godina. Mravak ne proizvodi samo med, nego i propolis, matičnu mliječ, pelud, cijela dohrana pčela (pogače) i proizvodnja satne osnove. Mravak najavljuje i proizvodnju košnica.

Susreo sam se i s Mirkom Ljubičićem predsjednik županijskog saveza dalmatinskih pčelara, Vedranom Marunicom, Udruga pčelara Vrdovo Hrvaci, Božidarom Žuljevićem, pčelarska udruga Trilj, Ivanom Mravkom, Matica Otok.

S Gradonačelnikom smo razgovarali o poticajima za pčelare. Miro Bulj subvencionira 50% opremu za pčelare, s tim da dvije mjere godišnje Grad Sinj pomaže pčelare. Gradonačelnik je obećao još neke novine tako da će Grad Sinj biti i po ovome primjer u Hrvatskoj ostalim kolegama.

Sa dalmatinskim pčelarima sam posebno razgovarao o nacionalnoj staklenci. Dalmatinci ističu kako je nacionalna staklenka sigurnost. Ideja je krenula od pčelara da se med daje na analizu i da se prodaje pod posebnom markicom kako bi narod znao da je to pravi med. Na toj naljepnici je šifra, četiri znamenke i slovo. Kada se to upiše dobijete točno sve podatke od proizvođača i kvalitete meda. Ono što treba popraviti je distribucija i cijena same staklenke.

Pričali smo o situaciji sa pčelarima i kako pomoći pčelarstvu u Hrvatskoj. Radostan sam što su okrugli stolovi koje sam organizirao u Hrvatskom saboru gdje sam okupio više od 80 pčelara u dva navrata, Hrvatski pčelarski savez, poljoprivrednu komoru, naše pčelare – urodili plodom. Ministrica je stopirala Pravilnik koji je u procesu e – savjetovanja. Nadležna Ministrica je obećala pčelarima svaku pomoć i rekla je pčelarima da dok se ne dogodi usuglasje – neće se izlaziti s Pravilnikom.

Želim se zahvaliti svim pčelarima, Hrvatskom pčelarskom savezu, Ministrici – svima koji su uložili trud da pokažemo dobru volju s jedne strane i argumentirane razloge s druge strane i da krajnji ishod bude – kvalitetniji uvjeti za naše pčelare.

Ja ću nastaviti dalje borbu za naše pčelare i truditi se potaknuti vladajuće da donesemo nove i kvalitetnije zakone zaštite naših pčela 🐝❤️🇭🇷

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti