Stvorimo sportske oaze i mijenjajmo svijest ljudi!

U ponedjeljak 3. travnja organizirao sam okrugli stol na temu važnosti sporta i prehrane u borbi protiv pretilosti. Vrhunski sportaši, izbornici nacionalnih reprezentacija, treneri, kineziolozi i nutricionisti, predsjednici županijskih i gradskih sportskih saveza, psiholozi – svi su istaknuli zabrinjavajući problem mentalnih oboljenja kod djece i mladih, teške bolesti kao posljedice lockdowna i sjedilačkog načina života kao i nužnost promjene financiranja cijelog sustava sporta. Hrvatski sabor je barem na jedan dan bio ispunjen pozitivnom energijom koju je donijelo tridesetak sportaša i ljudi sporta na ovom okruglom stolu. 

Prof. Irena Bagarić, predsjednica Saveza nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture visokih učilišta Hrvatske je govorila o tjelesnoj i zdravstvenoj kulturi kao doprinosu mentalnog i tjelesnog zdravlja. “Važno je da budemo svjesni zdravlja, sportske rekreacije, urednog sna, važno je da tu svijest probudimo kod svih građana. Zadaća struke je da educiramo građane. Nemamo adekvatnu sportsku infrastrukturu. Želim naglasiti prevenciju. Prevencija je ključ svega”, istaknula je ova naša priznata kineziologinja. Apelirala je na redovito vježbanje i zdravu prehranu građana.

Dorotea Pešić Bukovac, predsjednica Riječkog sportskog saveza, članica saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport se u izlaganju dotaknula mnogih dobrih primjera iza čijih projekata stoji Riječki sportski savez i Grad Rijeka. Pešić-Bukovac je tako predstavila projekte rekreacije za građane Rijeke, financiranje klubova i sportova, istaknula je pozitivno i ulogu EU fondova pomoću kojih su realizirali kvalitetne projekte. Pešić Bukovac je pozvala na smanjenje PDV-a na sport na 5%, te da se promjenama zakona o komunalnoj naknadi dio sredstava usmjeri na sport. “Bez kvalitetnih i zaposlenih trenera nećemo uspjeti sport dovesti na potrebnu razinu i mora se ići prema tome”, rekla je čelna žena Riječkog sportskog saveza, te je pozdravila snažniji doprinos kineziologa u osnovnoškolskom obrazovanju. “Rijeka ima ogromni prostor napretka jer smo grad od gotovo 120.000 stanovnika u kojem imamo ukupni broj sportaša i rekreativaca svega 20.000”, zaključila je Dorotea Pešić Bukovac. 

Eugen Tončinić, košarkaški trener je održao vrlo emotivni i zapaženi govor o smislu sporta. Tončinić je govorio o tromom i nedovoljno kvalitetnom sustavu koji ne prati dovoljno dobro razvoj sportaša. Kritizirao je neke roditelje koji ne shvaćaju sport i smisao bavljenja sportom te sami ne znaju što bi sa sobom i sa svojom djecom. Tončinić je pozvao sve odgovorne da stvorimo sportske oaze u kojima će djeca moći ostvariti svoje talente. “Treba ići ka mijenjaju naše svijesti”, rekao je Tončinić. 

Stjepan Ursa, pripadnik specijalnih snaga interventne jedinice MUP-a, trener bodybuildinga: “Problem pretilosti danas i važnost pravilne prehrane u Europi je jedan od naših najvećih problema današnjice. Pretilost djece iznosi 13% prema podatcima EU. Roditelji se moraju pobrinuti za prehranu svoje djece. Vitamini u prehrani su preporuka. Jedite raznovrsno, složene ugljikohidrate, nezasićene masne kiseline i kvalitetne proteine. Pijte dovoljno vode, smanjite unos soli i šećera, izbjegavajte prerađenu hranu, alkohol i duhan”, pozvao je Ursa sve na zdravi život. 

Žana Kadrić Kusić, fizioterapeut je govorila o posljedicama sjedilačkog načina života, predstavljajući vrlo zabrinjavajuće rezultate koji svjedoče da mnogi mladi imaju teškoća kao da su umirovljenici godinama. “Sjedilački način života nam donosi velike probleme u zdravlju na razini cijelog društva. Naša djeca su jako neaktivna. Bavljenje sportom nije dobro organizirano. Gubi se na muskalaturi radi neaktivnosti, krvotok je sporiji, dolazi do upala, bolova u leđima, vrtoglavice… u posljednje vrijeme dobivam nalaze djece kakvi nalaze imaju starije osobe”, istaknula je Kadrić Kusić. 

Zoran Skender, trener skijanja i učitelj je govorio o prevenciji pretilosti i važnosti kvalitetnog sustava sporta u državi. Govorio je o nedostatku rekreacije u školskim sustavima i istaknuo je primjere europskih zemalja koje su puno kvalitetnije uredile sport unutar svojih država. 

Marina Javorčić, trener i nutricionist je održala sjajnu prezentaciju o važnosti prehrane u životu sportaša te je predložila modele kojim bi se nutricionisti snažnije angažirali u klubovima. 

Siniša Kuharić, izbornik Hrvatske reprezentacije košarke u kolicima, trener sporta osoba s invaliditetom, uputio je apel svim institucijama, državi, odborima, jedinicama lokalnih samouprava, gospodarskim subjektima – da prepoznaju potencijal ulaganja u parasport jer će im se to višestruko vratiti. Kuharić je zamolio sve političke aktere da zakonskim okvirima dodatno ostvare preduvjete za bolji položaj parasporta. Pozvao je 
i sve osobe s invaliditetom koji bi se željeli okušati u košarci u kolicima da se jave, aktiviraju i uključe u rad klubova u njihovoj blizini. 

Vice Sep, predsjednik KK Škrljeva, predsjednik košarkaškog saveza PGŽ je govorio o problemima financiranja vrhunskog sporta. “Naša repka igra kvalifikacije za kvalifikacije. Imamo dobrih igrača, ali ne možemo koristiti sve naše najbolje igrače. Nema sustava financiranja klubova”, istaknuo je Sep. Financiranje je najviše na teretu lokalne samouprave, a sport doprinosi velike iznose proračunu. Klubovi si ne mogu priuštiti zaposlenje trenera i ovo treba mijenjati. Mislim da nam je Ministarstvo financija najvažnije ovdje, poručio je Vice Sep rekavši da se promjenama unutar tog zakonskog okvira može potaknuti poduzetnike da imaju motiva financirati sport. Istaknuo je i prijedloge paušalnog obrta za sportaše do 300.000kn kako bismo ih zadržali u Hrvatskoj, a ne da odlaze u Češku, Mađarsku. 

Maja Feil Ostojić, psiholog, ravnateljica Srednje škole za primalje i ravnateljica učeničkog doma:  Utjecaj sporta na mentalno zdravlje adolescenata. Psihologinja je govorila o važnosti infrastrukture za rekreaciju i bavljenje sportom te je istaknula mnoge benefite sporta za mentalno zdravlje djece i mladih. 

Ivan Topčić, dopredsjednik NK Dubrava je pozvao Most da predloži zakon kojim bi se sva djeca bavila sportom, da budu uključeni u sportske klubove. “Nema boljeg okruženja za djecu od ono u kojem se trenira”, rekao je Topčić te je pozvao sve poduzetnike da ulažu u sport i tako doprinose razvoju društva.

Kroz cijeli okrugli stol stručnjaci su isticali nužnost promjene financiranja sporta, reformu sustava sporta, nedostatak sportske infrastrukture i nužnost snažnijeg djelovanja Države u promicanju sporta od najranije dobi naše djece. Okruglom stolu prisustvovali su i saborski zastupnici Mosta Božo Petrov, Nikola Grmoja kao i Danijel Spajić iz Domovinskog pokreta i Marko Milanović Litre iz Suverenista.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti