Solari i energetska tranzicija

Utorak, 27. srpnja sam proveo u Osijeku na sastancima s mladim podzetnicima koji se bave solarima i sustavima energetske neovisnosti. Matej Galić direktor tvrtke Solar Dei koja se bavi sustavima solara na način – ključ u ruke bio je sjajan domaćin koji mi je pružio mnoštvo informacija. Mislim da je prvenstveno važno omogućiti građanima solare na kućama i zgradama, čuvati prirodu i okoliš. Šume se devastiraju, a valjda smo odustali od teških industrija. Uz nuklearnu energiju, po mojem skromnom mišljenju, solari su pravi put za Hrvatsku.

Hrvatska treba preći na solare ✳️

Hrvatska mora ići ka samodostatnosti. I zato sam u Hrvatskom saboru pozdravio smanjivanje PDV-a za ovaj proces solara i odluke vladajućih da smanje birokraciju oko postavljanja solara na svoju kuću. Ako budemo doveli naša kućanstva da proizvode struju za sve svoje potrebe (a čak mogu proizvoditi i višak), ako budemo imali svoju hranu – bit ćemo slobodni. Proizvoditi svoju struju, grijati se i hladiti preko solara, imati svoju hranu – da ne bi ovisili o drugima, o olujama koje nas okružuju.

Neka obična investicija iznosi 8-9 tisuća eura na način – ključ u ruke. 5kw donosi 6.000kn plusa svake godine kućanstvu pa vam je matematika isplativosti jednostavna. Konstrukcija solarnih panela je danas puno kvalitetnija nego onih prije 6,7 godina. Garancija na panele iznosi čak 25 godina, a gubitak energije je nakon 25 godina svega 10%. To vam znači da kada jednom postavite solare na krov svoje kuće ste mirni cijeli svoj životni vijek. Ako imate mogućnosti za investiciju – onda možete ići prema cijelom sustavu grijanja/hlađenja (zavisi o izolaciji kuće) vam treba od 10-15kw (ovisno o kvadraturi i izolaciji) i taj sustav vas košta nekih 15.000 eura. Važno je ljudima osvijestiti da mogu pravilnim investicijama uistinu osigurati energetsku neovisnost svojoj obitelji. A od obitelji – sve kreće!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti