Slovencima pčele pored škola i u mjestima – ne smetaju!

Utorak, 16. kolovoza proveo sam u Sloveniji sa slovenskim pčelarima. Primio me je čelni čovjek njihova pčelarskog saveza, Boštjan Noč i približio mi modalitete kako su Slovenci sjajno uredili svoje pčelarstvo. Tamo pčele ne smetaju nikome i nigdje, a djecu i mlade se od najranije dobi uči suživotu i važnosti samih pčela. Slovenci su nam tako blizu, mogli bismo od njih puno toga naučiti i usvojiti.

Pčele uz škole, u turističkim centrima u Sloveniji – NIKOME ne smetaju❤️🐝

Možemo naučiti puno toga i od slovenskih pčelara! Utorak, 16. kolovoza sam iskoristio za putovanje u Sloveniju i susret sa slovenskim pčelarima. Susreo sam se s gospodinom Boštjanom Nočem, čelnim čovjekom Čebelarske zveze Slovenije – njihova nacionalnog saveza pčelara. Slovenci imaju uređeni sustav, a ja sam kao učenik u razredu pozorno slušao iskusnog pčelara, predsjednika slovenskog pčelarakog saveza.

Složili smo se da je uvođenje pašnog katastra nužno i prvo. Taj katastar moraju napraviti stručnjaci koji će točno napraviti analitiku koliko koje područje obiluje mednim biljem i koliko neko područje može nositi na sebi košnica. Tu dolazimo do pašnog reda… problem je kada bi o tome odlučivao neki povjerenik jer za to jednostavno nije kvalificiran.

Gospodin Noč mi je predstavio slovenski sustav koji ne poznaje zabranu smještaja košnica ovdje ili ondje. Pčelara u Sloveniji ima 10.000, a imaju više od 200 košnica smještenih tik uz škole! ❤️🐝 U školskom sustavu imaju organizirane aktivnosti, edukacije o pčelama, pčelarske klubove učenika… stalno se radi na senzibiliranju javnosti o važnosti pčela.

Čelni čovjek pčelarskog saveza Slovenije se složio da mjera udaljenosti nema nikakvog smisla jer je radijus kretanja pčele – 3 kilometra. Zato se u Sloveniji pčele mogu postavljati usred turističkih mjesta, imaju urbano pčelarstvo, pčele po krovovima zgrada. Ovo me posebno zanimalo jer me i naš hrvatski predsjednik Kocet u Saboru potaknuo pred svima na okruglom stolu da se zalažem za urbano pčelarstvo pa ću stoga i to snažno promicati. Slovenski stručnjaci su izračunali da pčele za poljoprivredu – oprašivanje, bioraznolikost, smanjenje pesticida – državi godišnje doprinesu sa 110 milijuna eura!! Pa su dogovorili da se 2% tog iznosa dodatno vraća – pčelarima. Gospodin Noč se isto slaže da je temeljno pravo svakog pčelara držati na svojoj zemlji košnica koliko god želi. Razgovor je bio sadržajan i za mene jako motivirajući! Hvala slovenskom pčelarskom savezu na gostoprimstvu i otvorenosti za savjetovanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti