Sabor na jedan dan postao živa košnica 🐝

Povodom Svjetskog dana pčela organizirao sam bogati edukativno-humanitarni program u Hrvatskom saboru. Pčelari iz cijele Hrvatske su podržali moja nastojanja da približimo važnost pčela učenicima OŠ Lotrščaka kao i kolegama saborskim zastupnicima, ali i da pomognemo medom i mednim proizvodima Prihvatilištu za beskućnike Ruže sv. Franje iz Rijeke. Predivan dan pun pozitive u Hrvatskom saboru. Kažu mi iz službi da je ovo prvi put u povijesti – da je u Sabor unešena košnica živih pčela! Bogu sam zahvalan i radostan na svemu ovome.

Ivica Fajdetić, Rešid Selimović, sjajni pčelari Kvarnera i moji prijatelji. Rešid Selimović nam je donio apisarij – žive pčele u Hrvatski sabor

Dvadeset i drugi dan mjeseca svibnja ostat će trajno zapisan u arhivi saborskih događanja. Naime, ovo je prvi put u povijesti Hrvatskog sabora da je u Sabor unešena živa košnica pčela – apisarij. Radionici pčelara prisustvovalo je gotovo 60 učenika osnovne škole Lotrščak koji su pčelarima postavljali vrlo zanimljiva pitanja, poput: koliko je pčela teška? Koliko jedna pčela živi? Je li pčela otrovna? Kako pčela proizvodi med?

Učenici osnovne škole Lotrščak su pčelarima postavljali vrlo zanimljiva pitanja o pčelama i životu pčela

Pčelari iz cijele Hrvatske, Ivan Mravak legenda Domovinskog rata i jedan od naših najvećih pčelara, poznati dobrotvor i vrlo utjecajni pčelar u cijeloj Hrvatskoj došao je iz Sinja podržati ovu akciju. Marko Guberac sa svojim kolegom Tončijem Gubercom iz Slavonskog Broda (Marko je isto branitelj), kao i Ivica Fajdetić Riječanin i Rešid Selimović. Ivica i Rešid su sjajni momci dugogodišnji pčelari kojima ništa nije teško učiniti kako bi se društvo osvijestilo o važnosti pčela za cijelu našu Hrvatsku i svijet. Rešid Selimović je donio i apisarij – živu košnicu s par tisuća pčela koja je posebno aktraktivna bila za vidjeti u Saboru. Cijeli dan za vrijeme trajanja izložbe pčelinjim proizvodima i posebno apisariju prilazili su zaposlenici Sabora, kolege zastupnici… predivno. S nama je bio i pčelar iz Darde Danijel Horvat. Žive pčele u Hrvatskom saboru. Kažu istaknuti djelatnici Sabora kako su svakakve životinje ulazile u Sabor, ali ovako plemenite poput pčela još nisu nikada. Ovaj program podržao je i sjajni mladi pčelar zadarskog područja Goran Jurjević koji je došao u pratnji supruge.

Apisarij po prvi puta u Hrvatskom saboru

Pčelari su donirali svoj najkvalitetniji med, vrhunski, nagrađivan, a sav med i propolis koji su pčelari donijeli u Hrvatski sabor doniran je riječkom prihvatilištu za beskućnike Ruže sv. Franje u Rijeci. Pjer Orlić, ravnatelj Prihvatilišta, u pratnji štićenika Prihvatilišta, nije krio oduševljenje viđenim.

Pjer Orlić, ravnatelj Prihvatilišta Ruže sv. Franje iz Rijeke

Lijepo je bilo u Saboru osjetiti pozitivu, nadu, radost koju donose hrvatski pčelari i naše pčele. Pčele su posebno važne za cijeli ekološki sustav, a med je samo jedan od pčelinjih proizvoda.

Hrvatski pčelari, ravnatelj Prihvatilišta za beskućnike i organizacijska tajnica Mosta Kristina Bakula. Izvor fotografije: Hrvatski sabor

I na kraju, hvala predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću što mi je dopustio da organiziram ovakav projekt u Saboru i još jednom javnosti približim važnost pčela i naših pčelara koje moramo više njegovati i kao država čuvati pčelare od uvoznog lobija i štete koju nam svima nanosi šećerni sirup koji se lažno prodaje kao med. Hvala i Sanji Polić i svim dragim zaposlenicima Sabora na pomoći.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti