Rasprava oko odgajateljica obilježila tjedan, u petak velika svađa u Saboru i niske strasti

Ovaj tjedan u Saboru obilježilo je jedanaest satna rasprava o novom zakonu odgojateljica u vrtićima. U petak pak velika svađa u Sabornici, niski udarci lijevih opcija i HDZ-ovaca pokazali niske strasti, vadio se najprljaviji veš. Ja pak biram staviti fokus na predivni susret s herojima volonterima u Nebojanu!

Ponedjeljak, 25. travnja mi je započeo radno s predstavnicima regije Zapadnog Balkana koji su članovi zelenih parlamentarnih grupa. Održali smo sastanak u Hrvatskom saboru, govorio sam im, a detalje imate na ovom webu u posebnoj temi pa pročitajte. Utorak je isto bio sastanak Odbora za okoliš. Izraelski stručnjak za okoliš dr.sc. Khenin i izraelski veleposlanik Mor govorili su o klimatskim promjenama i krizama. Isto imate ovdje na webu posebnu temu pa pogledajte. U srijedu je Sabor obilježila rasprava o odgojiteljicama u vrtićima. Nije pošteno da odgojiteljice u Kastvu, Zagrebu ili negdje drugdje u selu Like imaju različite plaće za isti posao! NEPRAVEDNO je i diskriminatorno da naša djeca imaju drugačiju vrijednost ako su u Matuljima ili pak ako žive u Petrinji ili Glini. Nije pošteno da klinci Umaga, Obrovca, Vrlike i Belišća ne plaćaju vrtić, a klinci u Rijeci plaćaju od 720 do 1000kn. Nije pošteno. OGROMNE su liste čekanja, mnogoj djeci NIJE osiguran vrtić. Samo u mojoj Rijeci godišnje ostane neupisano nekoliko stotina djece! Gdje da idu ti roditelji koji dobiju male klince? Država gomila OGROMNA sredstva kroz sve veće poreze. Ili se trebaju rasporediti porezni prihodi ili se rasteretiti. Porez na dohodak je DIREKTAN PRIHOD od lokalne samouprave, prihode ne gubi država, nego lokalna samouprava – to je NEPRAVEDNO!Država MORA osigurati jednake uvjete odgojiteljicama kao i učiteljima. Pa nisu naši vrtići čuvališta za djecu nego je to odgojno-obrazovna ustanova. Ako Država preuzme svoju odgovornost za našu djecu – što je i važna DEMOGRAFSKA MJERA – onda će lokalna samouprava moći snažnije realizirati programe održavanja vrtića. Ono što me jako zaboljelo je NEJASNOĆA Zakona koji nije predvidio brigu za djecu s teškoćama u razvoju pa sam posebno i o ovome govorio u raspravama.

Četvrtak ujutro sam posjetio židovsko groblje. Jom Hašoa – Dan sjećanja na žrtve holokausta se obilježavao u četvrtak 28. travnja. Tako da sam kao dopresjednik Mosta zajedno sa Zvonimirom Troskotom međunarodnim tajnikom Mosta posjetio židovsko groblje na Mirogoju i odao počast svim žrtvama holokausta ispred spomenika Mojsija. Židovski narod je užasno puno pretrpio od nacizma i fašizma tijekom povijesti, a posebno je blagoslovljen. Izabrani narod od El Olama, El Šadaja iz kojega je cijelom svijetu došao Spasitelj svijeta i Otkupitelj čovjeka.Četrnaest godina sam bio gimnazijski vjeroučitelj, vodio sam šest godina svoje učenike i skaute u Auschwitz to mjesto groze pustoši. Ako želite, pročitajte moju reportažu https://www.novilist.hr/…/reportaza-iz-auschwitza-i…/

U petak pak velika svađa u Hrvatskom saboru. Dobacivanja zastupnika najniže razine. Marijana Petir i Krešo Beljak se baš ne podnose, Petir je tako optuživala Beljaka za grijehe mladosti i da je uništio HSS, a Beljak je uzvraćao da je Petirka dobrano naplatila lojalnost HDZ-u jer je preko tog poligona zaradila milijune koje je prijavila da ih je uštedila. Bacale su se uvrede, dobacivanja najniže razine. Čak se isticalo i privatno, tko ima zabranu prilaska svom partneru jer ga je prebio, ono, baš je bilo teško sjediti na stolici u Saboru i slušati sve te uvrede i prepucavanja. Nadam se da će jednom doći vrijeme kada ćemo se svi skupa malo više uvažavati.

Pa ipak od cijelog tjedna u Saboru izdvajam druženje s volonterima Nebojana gdje sam od njihovog DVD-a primio zahvalnicu jer sam devet dana boravio u Nebojanu odmah dan nakon potresa i pomagao lokalnom stanovništvu. Tu subotu sam napravio gotovo tisuću kilometara jer sam ujutro bio na susretima po Koprivnici, poslijepodne Osijeku, a predvečer u Nebojanu, pa opet u Zagrebu…

Dosta zahtjevan tjedan Hrvatskog sabora.

Pobjednici
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti