Prevarena Slavonija, izdani seljaci i laži…

Ministrica Vučković odlazi u Slavoniju na neka otvorenja i namjerno izbjegava susresti se sa seljacima, oholi Plenković se ponaša prema seljacima kao da su drumski razbojnici, a ne čestiti i vrijedni poljoprivrednici. Svačija svića dogori, iskreno se nadam da im Slavonija ovaj bezobrazluk neće politički oprostiti. Necijepljenje svinja je interes Danske, Nizozemske i Njemačke, naša nije jer će propasti mali seljaci. Da je Plenković htio, mogao je to izlobirati. Da je htio sačuvati slavonskog seljaka. Ali, nije bed, brane ga podmazani novinari sve u šesnaest pa i oni koji su bili najveći agitatori plandemijske interesne skupine. Ah, uvijek ti branitelji interesnih skupina. Namazani i podmazani, bez zrnca časti i obraza.

Srijedu 22.studenog sam od rana jutra proveo u Slavoniji sa seljacima, s našim poljoprivrednicima. To mi je bio sedamnaesti put da sam u Slavoniji. Obilazio sam naše OPG-ovce, pčelare, ljude koji uzgajaju kokice, svinje… Afrička svinjska kuga je pogodila Slavoniju, ali ministrica Vučković nije pokazala nikakvu snalažljivost niti odgovornost. Zanimljivo je da je AFK u Europi već dugo godina i postoje točno propisane mjere što i kako se tada čini – Vlada na čelu s Plenkovićem je falila oko gotovo – svega.

Zašto su nas prisiljavali na cijepljenje protiv zaraze s niskom stopom smrtnosti i s lošim eksperimentalnim cjepivom, a zabranjuju cijepljenje svinja protiv bolesti s visokom smrtnosti s kvalitetnim cjepivom? Ako će ova ekipa reći da ovo vijetnamsko cjepivo još nije dokazano, po samom dizajnu (živo atenuirano) mora biti učinkovito. A, imali smo i vlastito jeftino učinkovito cjepivo protiv klasične kuge pa su i to zabranili. Slučajno? Ne postoje slučajnosti!

Kristina Bakula. organizacijska tajnica Mosta i županijska vijećnica u Slavoniji i Nikola Grmoja sa mnom u okrijepi tijekom prosvjeda

SIGURNOST HRANE JE JEDAN OD STUPOVA NACIONALNE SIGURNOSTI. 

OSNOVNI PROBLEM je u nerazumijevanju situacije što se zbiva, nikome još nije rečena istina. Javnost ne zna istinu niti seljaci, ali ni nadležna tijela jer su nažalost neki potkapacitirani iskustvom! TREBA reći seljacima: svi govore da se bolest jako brzo širi: TO NIJE TOČNO, to znamo kroz iskustvo drugih zemalja. Prvi slučaj i kontakt zaraze kada se pojavi obično se otkrije peti, sedmi, deseti slučaj u nizu. Temeljetim epidemološkim istraživanjem, prvi slučaj kada se otkrije on bude deseti u nizu. Ima jedan slučaj kada je otkrivena prva zaraza, trebalo je dva tjedna, a bila je stara dva mjeseca. Europska komisija je izdala dokument koji sam predstavio na Odboru ministrici gdje je navedeno i objašnjeno da se virus SPORO ŠIRI. Mi smo ju dakle oktrili već kada se proširila. Nadležna tijela poduzimaju potpuno krive korake u smislu kategorizacije i to treba ukinuti odmah. To je bespotrebno iscrpljivanje ljudskih resursa sa strane veterinarske struke, a  s druge strane to je maltetriranje seljaka. Jer kriterije za pisanje kategorizacije su pisali birokrati u Zagrebu koji nikada u životu svinjac nisu vidjeli. Ti kriteriji nemaju apsolutno nikakve veze sa širenjem bolesti… Dezbarijera, ograđeno dvorište, svašta nešto je navedeno, ali to nema veze sa samim rizikom. Na primjer, netko može savršeno viditi evidencije, ali će si unijeti svinjsku kugu.

Kristina Bakula, naša županijska vijećnica u Slavoniji i Nikola Grmoja – na terenu smo s narodom

Kategorizaciju treba maknuti. Plaši seljake i dovodi mnoge u nezavidan položaj.  BOLEST se NE širi cipelama, kamionima, zrakom, ne leti, ne prelazi iz dvorišta u dvorište. Kada bi to tako bilo već bi cijela Hrvatska bila zaražena. Imamo mi primjer nekih zemalja Europe gdje imaju afričku kugu kod divljih svinja godinama i nemaju niti jedan slučaj kod domaćih svinja. 

Samo su TRI KLJUČNA ELEMENTA U PRAKSI važna za širenje afričke svinjske kuge: 

  1. DIREKTNI KONTAKT zaražene svinje sa nezaraženom (dopremaš prasad, svinje od nepouzdanih prozivođača) 
  2. Putem nerastova za prirodni pripust – dovoljno je bilo da netko iz Bosne donese – Vlada bi trebala napraviti neki reprocentar i umjetno osjemenjivanje za male uzgajivače kako bi se iz sigurnog izvora, iz centra moglo distrubirati sjeme koje je slobodno od virusa. Ti imaš krmaču koja može čak ne pokazivati simtome, nerast skoči na tu krmaču i prenese se
  3. Preko instrumentarija. Seljacima treba reći: nemojte posuđivati klješta

Ograde, dezinfekcije, neki traže komarnike, zaštitu protiv ptica – to je glupost. Možete svinju zatvoriti u blindiranu prostoriju. I dopremite unutra zaraženo prase i dobit ćete kugu. U Austriji niti jedna farma nije ograđena. Virus je jako osjetljiv na sunčeve zrake.  Ljude će siliti da rade blindirane svinjce. To su gluposti.  Seljaci pazite,ako ideš na prirodni pripust – riskiraš, ako imaš prirasta – riskiraš. Pazi od koga kupuješ, pazi od koga nabavljaš sjeme i kada dolazi veterinar neka koristi sterilne instrumentarije. Vlasti krivo raspoređuju resurse. Pa studenti mogu popisivati svinje. To bi trebali raditi lokalci, jer najbolje poznaju teren. Eutanazija je potrebna, ali samo za one koji su zaraženi i koji su bili u neposrednom prirodnom kontaktu. Naši previše administriraju, troše resurse na eutanaziju na način kako se to ne radi.

HDZ se uzrujao jer su potpuno odcijepljeni od naroda pa kada vide nas da smo uz narod – pišu pamflete protiv nas.

ZABLUDE I LAŽI VLADAJUĆIH. Slušamo u medijima izjave državnog tajnika Mladena Pavića, doktora veterinarske medicine koji u TV emisiji Plodovi zemlje pred koji mjesec daje izjave koje ga potpuno kompromitiraju kao osobu koja nešto zna o afričkoj svinjskoj kugi. Izjavljuje da je jedan od najvećih rizika širenja ASK klanje svinja za vlastite potrebe što je potpuno deplasirano osobito kada to izjavi izvan vremena tzv. svinjokolje, navodi da je “virus vrlo složene strukture i sposobnosti imunomodifikacije te iz tog razloga nemamo cjepivo niti lijek”. Nakon njega na konferenciji za medije nakon sastanka u Vladi RH voditeljica laboratorija za ASK prof. dr. Lorena Jemeršić izjavljuje “iako su milijuni eura, dolara utrošeni u suzbijanje ove bolesti na način izrade vakcine, ali vakcine još uvijek nema. Postoji jedna koja se trenutno ispituje na području Tajlanda, a proizvođači su SAD.  Međutim, rezultata tih istraživanja nema”. Dostupno ovdje počevši od 1:30 https://www.youtube.com/watch?v=f9quJbZhF2U  Istog dana na istoj konferenciji za medije i prof. dr. Ljubo Barbić s Veterinarskog fakulteta izjavljuje da nema vakcine. Nakon izjava tzv. struke (očito neupućene), brže bolje izjave da nema cjepiva daje ministrica Vučković pa i sam Premijer. Što je istina o cjepivu protiv afričke svinjske kuge? Na cjepivu se radi već neko vrijeme i nije ga problem napraviti kako netočno i površno tvrdi državni tajnik. Trenutno su odobrena (komercijalizirana) dva cjepiva, a ima još dobrih kandidata odnosno sojeva virusa pogodnih za cjepivo poput atenuiranog soja ASFV-989.

Vijetnam je započeo razvoj cjepiva krajem 2020. koristeći svoje sojeve ili sojeve dobivene iz SAD koje su tada imale tri atenuirana soja koji su dobri kandidati za vakcinu. Kada govorimo o atenuiranim sojevima koji su dobri kandidati za vakcinu, u slučaju takvih živih atenuiranih vakcina zapravo već imamo samu vakcinu, ali je potrebno obaviti ispitivanja u postupku registracije. U vijetnamski projekt razvoja vakcine bile su uključene tri tvrtke, s postvakcinalnim monitoringom su započeli već u ožujku 2022., a sam proces odobravanja je dovršen u srpnju 2023. odnosno dvije tvrtke su dobile registraciju za stavljanje na tržište gotovih vakcina koje su prošle proces registracije.

17 puta sam u svom mandatu dolazio u Slavoniju, naravno da sam i sada kada je najpotrebnije – uz naše seljake!

To je tvrtka AVAC koja je komercijalizirala vakcinu AVAC ASF LIVE sa svojim sojem, dostupno ovdje pa se može isprintati u boji i pokazati onima koji ne znaju ili ne vjeruju http://www.avac.com.vn/en/products-for-pigs/avac-asf-live/   Druga vakcina NAVET-ASFVAC koju je komercijalizirala tvrtka Navetco Central Veterinary Medicine. Treća tvrtka je je na 2/3 puta do komercijalizacije. To su sve javno dostupne informacije pa su do njih došli čak i novinari Indexa. Na ovoj poveznici https://www.index.hr/vijesti/clanak/cjepivo-protiv-svinjske-kuge-postoji-no-postoje-razlozi-zasto-ga-nemamo/2506307.aspx  prof. Barbić navodno sada izjavljuje da “postoje dva cjepiva koja su razvili američki i vijetnamski znanstvenici i koja se masovno testiraju”. Kao što je rečeno, dva cjepiva su prošla sve faze te su odobrena pred četiri mjeseca te se osim u Vijetnamu, planiraju koristiti na Filipinima i Indoneziji. I Dominikanska Republika je izrazila zainteresiranost za ta cjepiva. Nažalost, novinari su upućeniji o tome od “struke”. Iako je jasno kao dan da su cjepiva komercijalizirana tj. na tržištu, prof. Barbić u nastavku teksta navodi “unatoč tome što se cjepivo testira na velikom broju životinja, to ne znači da je pitanje dana ili mjeseca hoće li se naći na tržištu. Trenutno imamo samo fazu koja bi mogla voditi do rješenja, no to cjepivo nije nešto što bismo mogli uvesti i kao država trebali eksperimentalno primijeniti.

Mnoge svinje se moglo spasiti i to je istina

Preveliki je rizik i previše je nepoznanica. Čak da nam hipotetski ponude cjepivo da njime pokušamo spriječiti širenje bolesti, to bi bilo previše rizično. Osim toga treba imati na umu da smo dio EU i da trebamo poštovati zajednička pravila. Dakle, u ovoj fazi nazire se nešto optimizma, no to nije nešto za što bismo se mogli uhvatiti”. Profesor dalje navodi koje su po njemu “opasnosti” uvođenja takvog cjepiva u Hrvatsku uključujući povrat patogenosti i mutacije virusa, da se trebamo držati EU pravila itd. Kao da namjerno traži zapreku da čak i u nekoj daljnjoj budućnosti ne uvedemo cjepivo. Argumenti mu ne drže vodu. Profesora demantira puno toga što se radilo i što se radi s cjepivima za veterinarsku medicinu u Hrvatskoj i u svijetu. Evo činjenica. Cjepiva ovakvog tipa koja se sastoje od živog atenuiranog (oslabljenog) virusa (određenog soja) masovno se koriste desetljećima u veterinarskoj medicini. Npr. virus njukaslske bolesti (nekada zvana i atipična kuga peradi) uzrokuje kod peradi teške simptome sa visokim uginućima. Bolest se uspješno drži pod kontrolom masovnim rutinskim i obaveznim cijepljenjem upravo takvom živom atenuiranom vakcinom i to u vodi za piće. U peradarstvu se rutinski koristi i npr. cjepivo protiv zaraznog bronhitisa. Uzročnik je koronavirus, a ti virusi su vrlo mutageni, znatno mutageniji od virusa ASK-a. Dakle, na ova dva primjera smo pokazali da tvrdnja o povratu patogenosti ne drži vodu, a isto ne predstavlja problem svojstvo mutagenosti. Što se tiče zajedničkih pravila EU-a, i tu se profesora može lako razoružati argumentima. Kao prvo, Hrvatska je članica EU-a i treba biti aktivni čimbenik u kreiranju zajedničkih pravila, a ne samo izvršitelj. Svatko treba gledati ponajprije svoj interes i to pokušati uskladiti sa zajedničkim pravilima. Malo prije spominjana njukaslska bolest je pravi primjer kako zajednička pravila mogu funkcionirati. Konkretno, cijepljenje se provodi na području cijele EU, ali svaka država može uvesti stroža pravila tj. da se ne cijepi pa posljedično može tražiti posebne zahtjeve za dopremu peradi na njezin teritorij.

Takvu politiku imaju Finska i Švedska koje ne cijepe. Pokušala je i Danska, ali se ponovo vratila cijepljenju jer je procijenila da je za njih tako bolje. Najnoviji primjer kako postupaju države članice koje drže do sebe i osobito svoje poljoprivrede jest Francuska. Oni su imali velikih problema s tzv. ptičjom gripom, a za razliku od većine drugih članica imaju relativno velik broj gusaka i pataka koje koriste i za proizvodnju njihovog specijaliteta guščje jetre (foie gras). Jednostavno su shvatili da se neće moći uspješno boriti s ptičjom gripom bez cijepljenja i sklopili ugovor s dvije poznate tvrtke koje su im razvile cjepivo i već su ga pred mjesec dana počeli upotrebljavati tj. cijepiti perad. I to vrlo ciljano i vrlo mudro – samo onu perad koja je više izložena virusu zbog načina držanja (guske i patke), a poslije će možda po potrebi i ostale. SAD su im odmah uveli zabranu uvoza peradi i mesa peradi, ali Francuska je izračunala da je za njih bolje i isplativije cijepljenje bez izvoza u SAD nego obrnuto. Vrlo dobar primjer kako bi i Hrvatske trebala postupiti kod cijepljenja protiv afričke svinjske kuge. I mi imamo specifičnu proizvodnju osobito u Slavoniji koja osim proizvodnje predstavlja i našu kulturu i tradiciju. Cijepljenje bi bila dobra odluka za zaštitu našeg narodnog blaga.

Njihova teza – cijepljenje divljih svinja bi omogućilo da se ne cijepe domaće. (to im je glavni cilj). Postavlja se pitanje – ako je ovaj izvorni divlji virus ASK tako opasan, kako to da već nije uginula većina dviljih svinja u Europi i šire? Drugo, još važnije pitanje. Lupeži ne žele cijepljenje domaćih svinja s živim cjepivom jer kao ne bi mogli utvrditi da li su protutijela od divljeg ili cijepnog virusa. Međutim, legitimno je pitanje – ako postoji prijenos divljeg ASK virusa sa divljih na domaće svinje onda će imati i prijenos cijepnog živog virusa s divljih na domaće. Uhvatili se u vlastitu stupicu. Znate li u čemu je kvaka? Svaka živa vakcina je dobra i učinkovita. Međutim, žele protekcionističku politiku za trgovanje svinjama i svinjskim mesom. Također, dominantni lobisti u EU su oni koji imaju masovnu proizvodnju visokoselekcioniranih svinja – vrlo produktivne  tj. daju puno mesa uz manje hrane, ali – to su kao trske na vjetru, jako osjetljive, čak i na ove ateniriane vakcinalne sojeve. Pojednostavljeno, atenuirane žive vakcine su odlične jer izazivaju snažni i dugotrajni imunitet. To bi naše slavonske svinje odlično prihvatile. Međutim, zapadnoeuropske nabildane superproduktivne i istovremeno superosjetljive svinje, imale bi problema s čak i vakcinalnim atenuiranim sojem. Je li vam sada jasnije koji vjetrovi pušu?

Velika nepravda je učinjena Slavoniji i slavonskim seljacima. Nadam se da će biti mudri kada dođe vrijeme izbora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti