Predstavili smo novi model financiranja sporta!

Na konferenciji za medije u Opatiji, 27.ožujka 2024. član Predsjedništva Mosta Luka Jakopović, predsjednik NK Umaga i koordinator Mosta u Istri i ja kao saborski zastupnik Mosta Istre, Rijeke, našeg Kvarnera – smo predstavili što ćemo napraviti kada preuzmemo odgovornost za vođenje države: osnivamo Nacionalnu agenciju za razvoj olimpijskih sportova!

Formiranje Nacionalne agencije za razvoj olimpijskih sportova

Ivan Vidović koordinator Mosta u Istri, Zoran Šalov Mostov regionalni koordinator, Luka Jakopović, član Predsjedništva Mosta

Saborski zastupnik Mosta Marin Miletić, Luka Jakopović član Predsjedništva Mosta i Ivan Vidović, koordinator Mosta Istre i predsjednik NK Umaga održali su u centru Opatije konferenciju za medije na temu novog mostovog modela financiranja sporta!

Marin Miletić je govorio o problemu pretilosti i sportu koji je najbolja prevencija mnogih bolesti. “U Hrvatskom saboru sam na temu sporta i rekreacije govorio pedesetak puta. Organizirao sam okrugle stolove s kineziolozima, trenerima, sportašima i nutricionistima s kojima smo promišljali kako poboljšati sustav sporta i omogućiti što bavljenje sportom što većem broju naših mladih”, rekao je Miletić. Saborski zastupnik Miletić je kritizirao i politike Andreja Plenkovića koje su tijekom pandemije uništile generacije sportaša, mnoge male klubove i zabranili sportašima čak jedrenje, tenis i trčanje šumom. “Takve sulude mjere dovele su do ogromnog porasta mentalnih oboljenja i pretilosti u društvu”, rekao je Miletić i najavio osnivanje Nacionalne agencije za razvoj olimpijskih sportova! Djeca i mladi mnogi su u ugrozi od ovisnosti kockanja i kladionica pa ćemo dodatnim oporezivanjem klađenja s 35% na 50% znatno podignuti financiranje sporta. 

Ivan Vidović je progovorio o teškoćama amaterskog sporta i rekavši da nam hitno treba promjena financiranja sporta, jer mnogi amaterski klubovi imaju velikih teškoća s osnovnim funkcioniranjem. “Sport je izrazito važan i moramo kao društvo sve učiniti da omogućimo što više sporta našim mladima”, rekao je Vidović. Mnogi treneri muku muče s plaćama, prisiljeni su raditi i druge poslove i onda se ne mogu kvalitetno posvetiti svojim sportašima i mladima u Klubu. 

“S ciljem unapređenja sportske infrastrukture i podizanja kvalitete olimpijskog sporta, objavljujemo osnivanje Nacionalne agencije za razvoj olimpijskih sportova. Agencija će biti fokusirana na institucionalnu podršku i upravljanje sportom, s namjerom investiranja podizanja državnih investicija u sport sa sadašnjih 38.4 milijuna eura godišnje na 115 milijuna eura do kraja mandata”, istaknuo je Luka Jakopović. 

Jakopović je najavio ključne  aktivnosti koje uključuju pripremu za donošenje novog okvira nacionalne strategije razvoja sporta i osiguranje financijskih sredstava iz EU fondova. 

“Pored toga, radit ćemo na uklanjanju poreznih i drugih administrativnih prepreka za privatne ulagače kako bi olakšali put do vrhunskih sportskih dostignuća. Osim toga, najavljujemo povećanje poreza na klađenje s 35% na 50%. Ovaj strateški potez pojačat će našu poziciju na sportskoj karti svijeta i pomoći sportašima da ostvare izvrsne rezultate na međunarodnim natjecanjima”, istaknuo je Jakopović neke od mnogih mjera mostovog modela financiranja sporta! 

Mostu je sport iznimno važan i ovime ćemo unaprijediti kvalitetu sporta u našem društvu na puno veću razinu i time djelovati i prevencijski na zdravlje naših građana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti