Predivna subota s hrvatskim pčelarima!

Veliko zadovoljstvo mi je bilo provesti veći dio subote s hrvatskim pčelarima. Među pčelarima sam pronašao i nove prijatelje budući sam se kroz zalaganje za pčelare i pčele, ne samo zaljubio u pčelarstvo nego sam susreo mnogo dobrih i altruističnih ljudi. Posebno mi je drago što su veliki broj pčelara hrvatski branitelji. Dobio sam poticaj i sam sam se učlanio u pčelarsku udrugu Učka te sam tako postao i članom Hrvatskog pčelarskog saveza. Borit ću se još snažnije za naše pčele i pčelare, protiv uvoznog lobija i patvorina koje iz Kine i drugih država uništavaju ne samo naše pčelare nego i zdravlje građana!

Čast mi je bila provesti dan s jakim snagama hrvatskog pčelarstva: Knežević, Fajdetić, Topol, Mravak

Gudovac je malo selo odmah do Bjelovara. Sajamski prostor je velik, lijepo uređen i na njemu, kako čujem, se organizira mnoštvo manifestacija tijekom godine. Ove subote, 4. veljače sam veći dio dana proveo s pčelarima na sajmu. Kako sam se i sam učlanio u pčelare Liburnije, točnije pčelarsku udrugu Učka, još intezivnije prolazim edukaciju, susrete i teren s dragim ljudima. 

Protokol je važan, ali ja sam uvijek više bio za ljude i bolje  se osjećam među narodom. Došao sam na službeni dio, pozdravio okupljene,  pozdravio sam predsjednika pčelarskog saveza Koceta te sam ostatak dana proveo s istaknutim pčelarima Mravkom, Topolom, Kneževićem, Fajdetićem, Palčićem i ostalima. Pčelari su iskazali zadovoljstvo što sam se i sam učlanio u pčelarsku udrugu Učka i tako postao članom Hrvatskog pčelarskog saveza kako bih se mogao još snažnije zalagati za kvalitetniji status pčelarstva. Veliki broj pčelara je izložio svoj med i pčelarske proizvode na ovom 18. Međunarodnom pčelarskom sajmu. 

PDV na hrvatski med treba žurno spustiti na 5%, a na svo uvozno smeće dignuti PDV na maksimum! Da ima pravde i da je Državi stalo do zdravlja građana – tako bi bilo!

Jučer sam dobar dio dana proveo s pčelarima. Sutra sam s našim OPG-ovcima. Država mora snažnije zaštiti naše pčelare i hrvatski med! Sve je ustvari tako jednostavno. Nametne trošarine smeću iz Kine koji se prodaje kao med, a ustvari je otrov za zdravlje – umjetni šećer. Tako tu kemiju možemo učiniti toliko skupom da ju građani ne kupuju, a namete na hrvatski med drastično spusti.

PDV za med iznosi 5 % u Poljskoj; 9,5 % u Sloveniji, 7 % u Njemačkoj, 9 % u Italiji. U Hrvatskoj 25%. Dakle, ključno pitanje svih pitanja: tko to u našoj Državi štiti uvozni lobij, jesu li ti ljudi podmazani mitom i korupcijom da štite uvozni otrov koji uništava naše pčelarstvo? PDV na med treba spustiti na 5%. U vrijeme vladavine kraljice Marije Terezije 1775. godine objavljen je naputak »Patent o pčelarstvu« u kojem su dane postavke za širenje i njegovanje pčelarstva u svim slojevima monarhije. U naputku se navodi: “Da se pčelarstvo što skorije u narod raširi, oprašta se na sva vremena svakog poreza ili daće!” Prvi su zatražili spuštanje PDV na med pčelari iz udruge “Pčelinjak”, ako sam dobro sve popratio. Time bismo zaštitili hrvatsku proizvodnju meda i osigurali konkurentnost domaćeg meda na hrvatskom tržištu.

Lucija Dubravac, sjajna pravnica i pčelarica! Sa suprugom Kristijanom rade divne stvari u pčelarstvu Istre!

S pčelarima sam razgovarao o nužnosti zaštite koju hrvatski pčelari trebaju imati naspram uvoznog lobija. Naši trgovački centri prodaju med po cijeni oko 3 eura. Ako znate da gotovo euro ode na staklenku, ako su tu marže trgovaca, onda dođete do toga da taj med košta koliko? Jedan euro? Manje? Svakome tko god i najpovršnije poznaje med kao takav, kvalitetu meda, patvorine raznih kemija, kukuruzni šećer, svašta se prodaje pod nazivom – med, a s medom nema nikakve dodirne točke. Ovdje je Država najvažnija, jer može visokim trošarinama nametnuti uvoznom lobiju šećernog otrova takve cijene da je njima tako potpuno neprihvatljivo uvoziti taj otrov na police hrvatskih trgovina. 

Pošteni i čestiti momci: legenda Mravak, Topol, Fajdetić, Knežević, Palčić – vrhunski pčelari!

Dakle, ako želi – Država se može ovdje postaviti puno odgovornije i hrabrije prema uvoznom lobiju, a tako zaštiti naše pčelare i posljedično tome poticati razvoj hrvatskog pčelarstva. 

Sajam je okupio veliki broj posjetitelja
Pčelarske zastave
Ponosan sam da mogu sudjelovati u pčelarstvu Liburnije!
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti