Pčelari zaslužuju sve – bolje!

Subotu poslijepodne proveo sam u druženju s pčelarima Liburnije. Pčelari su me zamolili da se borim za smanjenje PDV-a na med, za očuvanje slobode pčelara od onih koji žele potpune kontrole, za promicanje suživota stočara i pčelara i za zaustavljanje prodaje šećernog sirupa iz Kine i ne samo iz Kine, koji se prodaje kao med u našoj Hrvatskoj.

🐝❤️
Urediti suživot pčelara i stočara, smanjiti PDV na med, zaštiti pčelu i onemogućiti interesne skupine na davanje privatnih podataka nekoj udruzi građana!

Subotu poslijepodne sam proveo sa pčelarima Liburnije. Razgovarao sam sa pčelarima, slušao o njihovim teškoćama na koje nailaze u svome svakodnevnom poslu i radu sa pčelama. Predložit ću vladajućima smanjivanje PDV-a na med po uzoru na mnoge europske države i potaknuti nadležne na brigu i zaštitu našeg hrvatskog meda. Isto tako, založit ću se na suživot pčelara i stočara. Hrvatskim šumama ću predložiti da kada iznajmljuju pašnjake stočarima onaj maleni dio na kojem su bile pčele da se ostavi kao takav za ponovno postavljanje pčelinjaka koje kada se ograde električnim pastirom bez ikakvih teškoća mogu boraviti na tom golemom prostoru pašnjaka sa stokom, a ionako su bile u evidenciji pčelinjaka.

Pčele treba zaštiti, zaustaviti visokim nametima uvozni šećer koji se lažno prodaje kao med, pomoći našim ljudima u otvaranju OPG-ova i sačuvati slobodu naših pčelara. Pčelari su iskazali negodovanje pokušajem Ministarstva da podvali ispod tepiha kontrolu pčelara udruzi građana HPS, budući da mnogi pčelari misle kako je dovoljno sve podatke davati nadležnom Ministarstvu (o proizvodnji meda, cijeni meda, broju košnica…), a ne Hrvatskom pčelarskom savezu za kojega mnogi pčelari drže da unatoč svim nastojanjima kvalitetnih programa ipak postoje osnovane sumnje i za neke radnje koje se moraju drugačije postaviti. Mnogi ovi podatci se već uredno pružaju sustavu pa pčelari drže neosnovanim pokušaj Ministarstva da daje takve neustavne ovlasti udruzi građana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti