Pčelari u Hrvatskom saboru: Pravilnik se ne smije ovakav usvojiti!

Iako je HINA uredno objavila veći tekst o okruglom stolu i velikom skupu pčelara u Saboru niti slovom nisu spomenuli mene kao organizatora. Nema veze, idemo jako naprijed, za naše ljude, za naše pčelare!

Hrvatski pčelari u Hrvatskom saboru 🐝❤️

Jako sam radostan. Prvi put ovakav skup hrvatskih pčelara u našem Saboru okupio je 60 pčelara, vrh Hrvatskog pčelarskog saveza, poljoprivrednu komoru, Ministarstvo poljoprivrede. Razlog radi kojeg sam okupio sve ove ljude je bojazan pčelara da novi pravilnik ako bude usvojen ovakav će nanijeti štetu pčelarima i pčelama. Na okruglom stolu su govorili pčelari Ivan Mravak, predsjednik saveza pčelara Splitsko-dalmatinske županije, Saša Burić predsjednik pčelarske udruge Smreka Vrbovsko i tajnik saveza PGŽ, Ivica Fajdetić predsjednik udruge riječkih pčelara i Rešid Selimović ispred Opatijaca. Govorio je i predsjednik HPS-a Dražen Kocet, Tajana Radić ispred poljoprivredne komore i Mato Čačić ispred Ministarstva poljoprivrede, kao načelnik sektora za stočarsku proizvodnju.

Nekako je ukupni dojam da je stav pčelara kako Pravilnik mora biti kvalitetnije napravljen. Ivica Fajdetić je govorio o nedorečenostima Pravilnika, nužnim sredstvima za povjerenike, tehničkim uvjetima. Saša Burić je rekao da ako prođe Pravilnik 70% pčelara može zatvoriti farmu pčela. Poslao je poruku Ministrici: “Ne želite valjda da se vaše ime veže za devastaciju pčela!” Ivan Mravak je istaknuo kako Pravilnik nije dobar. Da pčelari četrdeset godina i ako ovakav Pravilnik zaživi da može on i cijela njegova obitelj otići iz Hrvatske. Pčelari su nudili rješenja, isticali su nužnost promjene udaljenosti od pčelinjaka, kvadrature po košnici, poticaji po košnici i zaštitu hrvatskih pčelara. Mato Čačić ispred Ministarstva poljoprivrede je rekao da ministrica Vučković sigurno neće biti grobarica pčelara i da zato saziva pčare i inspektorati za nekoliko dana na sastanak. Sat i trideset je trajao okrugli stol, prenošen uživo, sa velikim zanimanjem javnosti.

Rekao sam okupljenima da smo premali narod, a dijelimo se previše. Moramo postići zajedništvo oko krucijalnih tema, a pčele i pčelari su sigurno takva tema, od nacionalnog interesa. Poticao sam okupljene na dijalog i suradnju. Ne vjerujem u rušenje, vjerujem da samo zajedničkim snagama možemo Hrvatsku učiniti ljepšom, poštenijom i pravednijom za svakog čovjeka. Sutra sam u Petrinji. Pa ću u Glinu. Idući tjedan Istra, otoci. Pa Dalmacija. Zato su me moji Riječani i Istrijani, stanovnici Kvarnera birali u Hrvatski sabor. Da se borim za slobodu i dostojanstvo svakog građanina.

Zanimljivo je i to da HINA koja je uredno objavila tekst o ovom velikom događaju mene niti slovom ne spominju, a ja sam organizator. Ali, tako je to u ovoj našoj maloj zemlji velikih interesnih skupina. Sva sreća pa narod zna, pčelari znaju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti