Osigurati studentima tjelesni!

Susreo sam se u Hrvatskom saboru s profesoricom Irenom Bagarić, kineziologinjom i predsjednicom Saveza nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture visokih učilišta Hrvatske. Profesorica Bagarić mi je detaljno izložila teškoće kineziologa unutar sustava visokih učilišta. Upravo je završeno e savjetovanje i uskoro nas očekuju saborske rasprave o ovom iznimno važnom zakonu. 

Žalosti činjenica da je prema važećem čl. 51 Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju bolje regulirana pozicija ne samo kineziologa, nego i brige o zdravlju naših studenata. Gore spomenuti Savez nastavnika je dobio pismenu potporu cijele struke, prof. dr. sc. Gorana Leke ispred Hrvatskog kineziološkog saveza, ali i dekana kineziološkog fakulteta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Tomislava Krstičevića, dekana kineziološkog iz Splita, prof. dr. sc. Damira Sekulića koji stoje iza nacionalnog udruženja nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture visokih učilišta. 

Ukratko: kineziolozi predlažu novi čl. 79 Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti koji SVIM studentima osigurava pravo na tjelesnu i mentalnu dobrobit kroz obveznu nastavu tjelesne i zdravstvene kulture na prve dvije godine studija te kroz izbornu nastavu na ostalim godinama. 

Cijeli život sam sportaš i danas se bavim natjecateljskim sportom. Sport je investicija, tako je i nastava tjelesnog na fakultetima investicija države i cijelog sustava u zdravlje naše mladosti.  Sport je najbolji preventivni program protiv bolesti, sport najsnažnije jača imuno sustav i ima nemjerljive pozitivne efekte na psiho-fizičko stanje svakog čovjeka koji se bavi sportom ili rekreacijom.

Studentima su nekada i nametnute mnoge obveze, ali sam siguran da kada im se posvijesti važnost zdravlja i uloga profesora koji će im objasniti i kako prevenirati profesionalna oboljenja struke koju studiraju – kako ih spriječiti i umanjiti kroz određene tjelesne aktivnosti i vježbe – efekt ovog predmeta je nemjerljiv kao doprinos općem stanju nacije. 

Shodno tome, Klub Mosta i ja osobno podupiremo nastavnike da omogućimo svim studentima zdraviji i smisleniji život. Hrvatska ima velikih problema s pretilošću koja je jedna od glavnih faktora mnogih bolesti. 

Klub Mosta i ja osobno ćemo sve učiniti sada i ubuduće da sport bude vrednovan na pravi način i da bude u fokusu svih onih koji mogu doprinijeti razvoju cijelog sustava i na takav način direktno poboljšanja zdravlja cijele nacije. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti