Omiške pčelare muče isti problemi kao i pčelare diljem Hrvatske!

Susreo sam se s Tončijem Kovačićem, predsjednikom pčelarske udruge Omiš – Cetina , s tajnikom udruge Aleksandrom Zelićem. Ova udruga je drevna udruga možda i prva na ovom dijelu Hrvatske.

Ponedjeljak, 29. kolovoza sam posjetio pčelare omiškog kraja. Omiški pčelari imaju vrlo slične probleme kao i pčelari moga kraja Rijeke, Liburnije, drage Istre ili naše Slavonije. Analiziramo i dalje potrebu poticaja po košnici i imamo li snage donijeti neke mjere neovisno naputcima iz vana? Na koncu, neke stvari koje su dopuštene u procesima liječenja pčela u Francuskoj se mogu raditi, a kod nas su zabranjene. Potrebna je veća doza hrabrosti kod onih koji donose odluke. Pohvaljujemo brigu oko subvencija, goriva, registracije vozila… ali, prostora za napredak ima mnogo! Pčelare treba sačuvati od stranaca i njihovih bazena. Na koncu, prirodne barijere su jednostavna stvar koja je efikasna. Slovenci nam mogu biti primjer u mnogo toga. Košnice postoje uz dvije stotine škola pa nemaju nikakvih teškoća. Predstavljao sam pčelarima neke projekte i govorio sam im kako ne trebaju biti fokusirani samo na proizvodnju meda, nego i na jako bitnu stavku pčela – oprašivanje! Održavanje bioraznolikosti. Imam tu neke ideje koje sam im izložio. Sa Zelićem sam posebno razgovarao o malim pčelarima i potrebi jasnijeg definiranja obiteljskog pčelarstva koje tek treba dobro posložiti.

Pričali smo o potrebi razvijanja naše samodostatnosti i neovisnosti što se tiče hrane. Selu treba vratiti život, a naše obitelji potaknuti da proizvode hranu za sebe. Oni koji se žele razvijati – neka idu u smjeru OPG-a. To sigurno ne odgovara interesnim lobijima, mafiji koja prodaje šećerni sirup otrov kao med, kao i što ne odgovara velikim trgovačkim lancima. Ja pak vjerujem da dolazi vrijeme kada će vlasti u fokusu biti hrvatski narod i dobro hrvatskog naroda iznad svega.

Raduje me da i državni inspektorat, kako mi javljaju ljudi s terena, danas cijeli dan u pogonu na famoznoj cesti meda, uzima uzorke, kineskog i drugog smeća pa neka se i to čisti! Bravo za ljude koji savjesno rade svoj posao – miču patvorine od naših građana. Sutra, odnosno danas sam i sa stočarima. Radi se jako. Bit će dobro!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti