O važnosti TZK u visokom obrazovanju!

Najdeblja smo nacija u Europi, 75% muškaraca je pretilo u Hrvatskoj. Studentima treba pomoći, dignuti kvalitetu nastave TZK na fakultetima i vidjeti kako sve posložiti unutar sustava da to nikome ne bude teret, nego da se poboljša svijest studenata o vlastitom zdravlju i da ulažemo u sport i rekreaciju kao sjajne programe prevencije protiv mnogih boleština.

Na žalost, prijedlog Kineziološkog fakulteta sveučilišta u Zagrebu, Saveza nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture visokih učilišta Hrvatske i ostalih strukovnih udruga da u Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti uđe skrb o tjelesnoj i mentalnoj dobrobiti studenata nije prihvaćen.  Pojednostavit ću: radi se o tome da se studentima omogući – svima – pohađanje TZK-a prvije dvije godine obvezno, a ostalo vrijeme studiranja kroz izbornu nastavu.  Vladajući su prijedlog odbili. Vjerujem da kada im ipak osvjestimo važnost navedenoga da će promijeniti svoje mišljenje. 

TZK je specifičan predmet, jedinstven i primjenjiv na svakoj sastavnici svih visokih učilišta RH zato jedini i može  biti definiran Zakonom. TZK u visokom obrazovanju je od presudne važnosti da zakonski definiramo pravo studenata na edukaciju o važnosti tjelesne aktivnosti te o kompleksnosti skrbi oko očuvanja zdravlja razvojem svijesti o redovitom provođenju tjelesne aktivnosti, mentalnog treninga, pravilne prehrane, važnosti dobrog sna i optimističnog pogleda na život što potvrđuje i sam naziv predmeta – Tjelesna i zdravstvena kultura. Niti jedan drugi predmet se ne može tako primijeniti, i niti jedan drugi predmet ne doprinosi prevenciji i očuvanju zdravlja te poticanju svijesti o profesionalnim oboljenjima struke za koju se studenti obrazuju i koji posao će raditi cijeli radni vijek.

Svaka kuna uložena u TZK, u sport i rekreaciju vraća tisuće natrag zato jer je sport najbolja prevencija za zdravlje protiv mnogih bolesti. Kineziološka struka koja stoji iza navedenog prijedloga drži da se nije razumjela razlika između namjere da se utječe na tjelesnu i mentalnu dobrobit ZDRAVIH STUDENATA U SVRHU PREVENCIJE PROFESIONALNIH I BILO KOJIH DRUGIH OBOLJENJA kroz obveznu nastavu TZK na visokim učilištima te psihološka savjetovališta, upravo zato da se spriječi odlazak kod doktora, jer studenti kao uostalom i svi građani RH imaju pravo na ZDRAVSTVENO OSIGURANJE što je kurativa jer doktoru se obraćamo kad smo bolesni, a ovime se studentima želi omogućiti preventivnu skrb. Nema nikakve logike da svaki fakultet donosi svoj statut i samostalno odlučuje o sudbini studenata i brizi o njihovoj tjelesnoj i mentalnoj skrbi jer će to samo nastaviti kaos protiv kojeg se ovom inicijativom borimo. Osim toga zašto onda postoje Ministarstvo i Rektorat kao hijerarhijski niz iznad sastavnica. Upravo iz razloga ravnopravnosti omogućavanja istih prava svim studentima logično je da se svi statuti visokih učilišta pa onda i sastavnica tih visokih učilišta USKLAĐUJU PO ČLANKU ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU I ZNANSTVENOJ DJELATNOSTI. Najjednostavnije je ovu problematiku razumjeti na primjeru iz prakse: Statut Sveučilišta u Zagrebu definira obveznu nastavu TZK člankom 69. (12) no Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu ne prihvaća Statut Sveučilišta u Zagrebu i jedini od svih sastavnica nema TZK. Poticanjem horizontalne mobilnosti studenata događa se situacija da student nakon prve godine studija Prava u Zagrebu ode na Pravni fakultet u Osijeku, koji ima obveznu nastavu TZK na prve dvoje godine studija i taj student, a bome i profesor TZK u Osijeku su u velikom problemu. Naravno da uvijek gledamo najbolji interes studenata te da mu se uvijek omogući upis uz dogovor o rješavanju problematike TZK s predmetnim nastavnikom, ali to bi zaista trebalo biti zakonski definirano kako bi svi studenti imali jednaka prava i obveze. 

Hrvatska je najpretilija zemlja u EU.  Čak 65 posto Hrvata ima prekomjernu tjelesnu masu. Imamo i najdeblje muškarce među zemljama Europske unije – čak 73 posto. Rekreacija, bavljenje sportom, zdrava ishrana mora biti fokus Države. Em nas nema, sve nas je manje, em ovo što nas ima smo sve deblji i bolesniji. Zato vas molim – vladajući – da dođete na okrugli stol koji organiziram u petak 7. listopada u Hrvatskom saboru i da poslušate argumente struke o važnosti TZK u visokom obrazovanju. Tako sam govorio u Hrvatskom saboru

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti