Novi pravilnik Ministarstva o pčelarstvu ne smije postati važeći!

Pravilnik o držanju pčela koji bi donijela Ministrica nanosi tešku štetu pčelarima i pčelama. Donosim vam osobno razmišljanje o glavnim problemima pčelarstva i koruptivne hobotnice koja i ovdje djeluje. Neće još dugo.

Suluda mjera udaljenosti od 300 metara

Puno je nelogičnosti u novom pravilniku o držanju pčela koje želi donijeti Ministrica. Nadam se da će uvažiti zaključke dva okrugla stola u Hrvatskom saboru koja su okupila ne samo više od 80 pčelara i pčelarskih udruga, nego i vrh Hrvatskog pčelarskog saveza, poljoprivrednu komoru, ljude Ministarstva. U članku 4., Pravilnika koji uređuje smještaj pčela u naseljenim mjestima je puno nelogičnosti. Traži se udaljenost od 300 metara u odnosu na građevine i druge društvene namjene građevina. Kako je moguće da u naprednim državama zapadne demokracije se potiče pčelarstvo na krovovima zgrada, kako je moguće da naši susjedi imaju košnice praktično tik uz same škole i potiču urbano pčelarstvo – ovaj pravilnik Ministrice onemogućuje više od 70% pčelara bavljenje pčelarstvom? Naime, ukoliko se usvoji mjera udaljenosti više od 70% pčelara najavljuje prestanak bavljenja pčelarstvom i velike prosvjede u Zagrebu. Gospodin Mate Čačić, načelnik Sektora za stočarstu proizvodnju je javno rekao na drugom okruglom stolu o pčelarstvu u Hrvatskom saboru kako Ministrica sigurno “neće biti grobarica pčelara” i da će se uvažiti kvalitetne primjedbe pčelara. Očekujem stoga da se ova mjera udaljenosti izbaci iz prijedloga Pravilnika.

Pašni povjerenici ne smiju biti nametnuti iz centrale Hrvatskog pčelarskog saveza

Ono što sam shvatio iz brojne komunikacije s pčelarima na terenu je ta da nije korektno, da budem blag, da Upravni odbor nameće imperativno lokalnim pčelarima tko bi trebao biti njihov pašni povjerenik. Puno je demokratičnije i humanije da pčelari lokalno između sebe odluče i izaberu sebi pašnog povjerenika. Isto tako, Pravilnik bi trebao predvidjeti da eventualne sudske sporove, a ima ih dosta, ne mogu biti na teret pašnog povjerenika. Dolazimo do apsurda, povjerenik provodi “politiku” HPS-a, ali kada bude tužen od neke stranke koja osjeti da su joj povrijeđena i ugrožena temeljna ljudska prava, kao prava na rad, prava na slobodno kretanje – onda pašni povjerenici nemaju adekvatnu pravnu pomoć te su ostavljeni na cjedilu. To nije nikako dobro niti profesionalno.

Ugroženo je pravo na rad i pravo na vlasništvo

Nedopustivo je i protuustavno da bilo tko u Republici Hrvatskoj ugrožava pravo na rad građanima, pravo na slobodno kretanje, pravo na privatno vlasništvo kao i pravo na pozitivne odlike sklopljenih ugovora. Da budem plastičan: ako pčelar ima u vlasništvu svoju zemlju, dio šume ili pčelari uz dozvolu na nekom drugom području nitko mu ne smije zabraniti pčelarenje. Savjetovao sam se sa ustavnopravnim stručnjacima i odvjetnicima i oni su ovome jednoglasni. Ukoliko se ova i druga stečena prava i propisana prava jamčena Ustavom Republike Hrvatske budu narušila ili ugrozila – preporučit ću pčelarima pravne akte kojima će se izboriti za vlastita prava. Privatno vlasništvo je neotuđivo i nikakav pašni povjerenik bio on postavljen od pape Franje nema prava intervencije na privatnom vlasništvu. Pogotovo jer je Hrvatski pčelarski savez udruga građana. Udruga kao takva u svom habitusu nema pravne elemente kojima bi mogla narediti nekim pčelarima gdje im je dopušteno pčelariti.

Poticaj po košnici i koruptivna ekipa

I na kraju, nužno je urediti i poticaj pčelarima po košnici. Ali ne na način da im se osigura poticaj po košnici pa im se oduzmu subvencije. Mora se osigurati da više nema kriminala i kriminalnih djela oko pčelarstva. Znamo da je i Ministrica podignula kaznene prijave kao što znamo da se veže priča oko navodnih kriminalnih radnji oko saborskog zastupnika Bileka koji je bio u i oko pčelarskog saveza. I ja osobno sam se kao zastupnik dao u istraživanje navedenog, a onda ću reagirati kroz pravni sustav Republike Hrvatske. Mi moramo očistiti Hrvatsku od korupcije i nepotizma, od interesnih skupina koje teško štete cijelom društvu i rade za sebične interese, a ne za dobro hrvatskog naroda, u ovom slučaju hrvatskih pčelara.

1 komentar
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti