Nedjelja, 11. listopada, u Istri

S radošću sam prisustvovao projektu: DANI MONS. BOŽE MILANOVIĆA 1890. – 1980. Uz 130.obljetnicu rođenja i 40.obljetnicu smrti Pazin – Kringa  10. – 11. listopada 2020.
U Kringu sam došao s Mostovim povjerenikom za Istru Sanjinom Stanićem. Poslije svete mise koju je predvodio biskup Ivan Milovan održalo se vrlo zanimljivo i poticajno predavanje o doprinosu msgr. Milanovića pripojenju Istre matici zemlji Hrvatskoj.
Kako povijesne činjenice pokazuju, velika je zasluga partizana što su nakon upada u Trst, koji je međunarodna zajednica okarakterizirala kao čin ratne agresije, u pomoć pozvali Crkvu i msgr. Božu Milanovića da pregovaraju na mirovnoj konferenciji u Parizu. Velika je vrlina kada je prijetio gubitak većeg dijela Istre temeljem američko-britanske linije, da su partizani pozvali pametnijeg, školovanog čovjeka, intelektualca msgr. Božu Milanovića. Nakon sklapanja mirovnog ugovora s Italijom 1947. g. sam je Vladimir Bakarić zahvalio Milanoviću na uspjehu u pregovorima, provedenom razgraničenju i nezamjenjivim zaslugama Crkve u pripojenju Istre matici Hrvatskoj.
Pazinskoj odluci od 13. rujna 1943. g. i čitavom procesu priključenja Istre matici Hrvatskoj legitimitet su dali upravo Crkva i Božo Milanović jer partizanski pokret, prema P. Moselyju, Amerikancu, šefu Savezničke komisije za razgraničenje Julijske krajine, nije odražavao volju naroda zbog svoje prosovjetske i staljinističke orijentacije.

Možda će ti se svidjeti