Zaštita sela, neradna nedjelja, ruže za žene i zaštita učitelja!

Bez lažne skromnosti i patetike, puno toga se može napraviti i kao oporbeni zastupnik. Često razmišljam koliko toga bih mogao doprinijeti boljem i pravednijem društvu kao vladajući. Vjerujem da će narod prepoznati sav trud i konkretnost te će na nadolazećim izborima dati mi povjerenje koje neću iznevjeriti.

Sudjelovao sam u okruglom stolu kolegice Petir, govorio o neradnoj nedjelji i zaštiti okoliša, stao sam uz naše učitelje i pozvao ministra Fuchsa da javnosti predstavi nadolazeću reformu, održao sam sastanke sa sindikatima, posjetio sam i ovaj tjedan Varaždin i radio na terenu te sam u Opatiji sudjelovao u radu pčelara Liburnije.

Ovaj tjedan je isto bio sadržajan u Hrvatskom saboru i u onome što sam radio kao saborski zastupnik. Govorio sam protiv spalionica smeća i argumentirao zašto je nedopustiva gradnja spalionica u Republici Hrvatskoj. U raspravama sam zauzeo stav na pitanju neradne nedjelje. Rekao sam kako meni kao kršćaninu je neradna nedjelja svetinja i kako držim da je dobro i pošteno da svim građanima Republike bude omogućeno da nedjelju provode sa svojim obiteljima. Na tu temu sam ovaj tjedan sudjelovao i u okruglom stolu koji je na temu neradne nedjelje organizirala kolegica Marijana Petir. Rekao sam kako držim da je dobro imati slobodnu nedjelju, ali osobno mislim da nije dobro nikoga natjerati da neradi, ako čovjek baš želi raditi radi financijskih ili nekih drugih razloga u kojima se nalazi. Sloboda izbora, dopustite mi reći. A država mora imati snagu da radnike koji ne žele raditi poslodavac ne tlači i ne oštećuje, a one radnike koji žele raditi da Država potakne poslodavce i uredi sve zakone da radnici budu adekvatno plaćeni. Bio sam na terenu u Varaždinu i Opatiji.

U utorak, 7.ožujka sam sudjelovao u okruglom stolu kolegice Marijane Petir o neradnoj nedjelji u Hrvatskom saboru. Kolegica Petir je okupila niz sručnjaka, predstavnika poslodovaca i Crkve koji su iznijeli argumente o neradnoj nedjelji. 

Marijana Petir sa sudionicima okruglog stola

8.ožujka na međunarodni dan žena sam sa zagrebačkim Mostovcima u društvu predsjednice gradske organizacije Kristine Tabak podijelio stotinjak ruža Zagrepčankama. Ruže sam u znak poštovanja  – podijelio i kolegicama u Saboru, te ženama u saborskom osoblju. 

9.ožujka sam radni dan započeo molitvenim doručkom kod akademika Reinera s ostalim kolegama saborskim zastupnicima, a već u 9h sam imao sastanak sa sindikatima učiteljima u Hrvatskom saboru. 

Imao sam i stanku u ime Kluba, 10.ožujka, kao i govor u ime Kluba  o izvješću stanja okoliša. Pozvao sam vladajuće da ne dopustimo gradnju spalionica u Republici Hrvatskoj. Spaljivanjem otpada nastaju najotrovniji plinovi koje je ljudski rod ikad proizveo, dioksini i furani. Kako govorimo ne samo o mikro česticama nego, prema najnovijim istraživanjima , i nano česticama koje izlaze iz dimnjaka spalionica, postojeći filteri ih ne mogu zaustaviti.Najvažniji argument promotora spalionica je iskorištavanje otpada za proizvodnju energije. Tu dolazimo da apsurda. Kada bi iste elemente otpada reciklirali, energija koju bi uštedjeti u odnosu da nove sirovine izvlačimo iz prirode je veća nego energija koju dobijemo spaljivanjem. To je posljedica niske ogrjevne vrijednosti otpada te visokog sadržaja vlage i inertnih tvari. Upozorio sam državnog tajnika na mnoge nelogičnosti zagađenog zraka u Hrvatskoj i tražio sam ga komentar zagađenosti zraka koje je na saborske klubove uputio tim stručnjaka kemičara i fizičara okupljenih u Institutu za bio i tehnosferu IBT, a čije pitanje sam uputio nadležnim tijelima i Ministru kroz instituciju zastupničkog pitanja. Pogledajte što mi je državni tajnik u Hrvatskom saboru odgovorio:

U slobodnom govoru 9.ožujka sam najavio izmjene i dopune zakona kroz koje ću zatražiti da se naše selo zaštiti na najvećoj razini. Naime, sve veći problem imaju naši pčelari, stočari, poljoprivrednici s bahatim investitorima koji iz sela žele otjerati ovce i krave, radi svojih bazena. Govorio sam o primjeru Francuske koja je zaštitila selo i taksativno nabrajajući što se sve događa u selima i kroz život životinja i kroz njihove mirise te je time onemogućila bilo kakve tužbe ili interesne skupine koje žele do kraja opustošiti sela. Mnogi mediji su prenijeli ove moje prijedloge. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/miletic-selo-treba-zastititi-zakonom-dogada-se-da-zbog-kuca-s-bazenom-seljaci-moraju-seliti-ovce-15313888

U petak ujutro sam sudjelovao u Poligrafu  na HRT-u i u sučeljavanju s kolegama iz IDS-a, SDP-a, pulskim gradonačelnikom i državnim inspektoratom. Za donošenje bilo kakve kaznene regulative glede bespravnog građenja nužno bi bilo da se ona primjenjuje retroaktivno i da se njome obuhvate i graditelji, ali i organizatori tako široke i sveprisutne pojave, jer ona nije nastala ad hoc, ona nije stvar pojedinaca, nego je stvar promišljene politike i minuciozne organizacije. Drago mi je bilo čuti kolegu Zoričića koji se složio sa mnom da se ide u retroaktivno primjenjivanje kažnjavanja ovih interesnih skupina po Istri koji su devastirali najljepše dijelove Istre. U 13h u slobodnom govoru govorio sam o učiteljima i nadolazećoj reformi te sam stao u zaštitu učitelja najavivši veliki okrugli stol struke, oporbe i vladajućih na kojima ćemo razgovorati o tome što nam donosi jesenja reforma osnovnoškolskog obrazovanja.

Pozvao sam ministra Fuchsa da se ne skriva i da javnosti i učiteljima objasni što nam se sprema u reformi koja za nekoliko mjeseci treba doći

Ovaj tjedan sam bio ponovno na terenu u Varaždinu i razgovarao s ljudima koji se okupljaju oko Mosta i žele kvalitetniji život u gradu s jednakim prilikama za svih. U Varaždinu sam bio u četvrtak navečer, a u petak poslije Sabora sam se zaputio u Opatiju i kao član pčelarske udruge Učka sudjelovao na manifestaciji povodom 105 godišnjice udruge. Pčelare sam pozdravio i govorio sam im kako ja vidim našu zajednišku borbu, naša nastojanja za kvalitetnije pčelarstvo u Hrvatskoj. 

Pčelarska udruga Učka i naš predsjednik Rešid Selimović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti