Na saborskom odboru sam upozorio: bogati se moraju pobrinuti za siromašne!

Predstavnici parlamenata regije Zapadnog Balkana – Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije – koji su ujedno članovi zelenih parlamentarnih grupa, borave u višednevnom studijskom posjetu Hrvatskoj kako bi se upoznali s najboljim praksama Hrvatske u području energetske tranzicije, održivog prometa i zaštite klime.

U okviru posjeta, koji je organiziran u suradnji s Njemačkim društvom za međunarodnu suradnju (GIZ) i Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), skupina gostujućih parlamentaraca u četvrtak se sastala sa članovima saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode.

Iz krize nitko ne izlazi isti. Izlazimo bolji ili gori – to ovisi o nama pojedinačno. Imamo jednu zemlju na kojoj živimo i sebično je razmišljati samo o vlastitoj kući i ne razmišljati o tome što ćemo ostaviti svojoj djeci. Stoga trebamo razgovarati međusobno, izlaziti na teren, razgovarati s građanima, jer svaka promjena počinje od „malog čovjeka“, rekao sam na ovom sastanku svim okupljenima. Nije pošteno da su bogate zemlje do bogatstva došle upravo preko teške industrije, a onda kada su se obogatili su prešli na zelene politike. Nepošteno je da zatim od siromašnih traže potpuno ukidanje svake industrije koja garantira radna mjesta i kruh mnogim siromašnim obiteljima. Bogati moraju ovdje dati svoj doprinos i puno snažnije pomoći državama u razvoju. Ako se dogodi da bogati zaborave na siromašne zemlje onda bi efekt navedenoga mogao biti da ljudi potpuno odbace svaku zelenu politiku koja će se njima činiti kao mogućnost gubitka radnog mjesta. Treba se čuvati i interesnih skupina koje i ovdje u prelasku na zelene tehnologije u tom procesu ne gledaju očuvanje našeg planeta i okoliša nego samo priliku za veću zaradu.

Pobjednici
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti