Na Odboru za poljoprivredu snažno protiv prodaje zemlje strancima i za zaštitu naših ribara

U srijedu 28.lipnja održao se sastanak Odbora za poljoprivredu na čijem je čelu kolegica zastupnica Marijana Petir. Tema Odbora je bio zakonski prijedlog kolege Mire Bulja, našeg Mostovca i gradonačelnika grada Sinja. Bulj je predložio nastavak zabrane prodaje zemlje strancima i nakon isteka moratorija. Ipak, državni tajnik je u ime vladajućih odbio prijedlog nas iz Kluba Mosta rekavši kako su iscrpljene sve mogućnosti za isto.

Javio sam se za riječ i podsjetio sam vladajuće na okrugli stol koji sam organizirao na temu moratorija na prodaju poljoprivrednog zemljišta na kojem sam okupio niz stručnjaka i predstavnike mnogih institucija koje ovdje imaju težinu. Ponovio sam kolegama kako je jedna Mađarska uspjela zaštiti svoju zemlju, donijeli su niz odredbi i pravila kojima praktično onemogućuju strancima da kupe mađarsku zemlju.

Ako ste stranac i želite kupiti zemlju u Mađarskoj, morate petnaest godina baviti se poljoprivredom i onda dodatno polagati ispit iz mađarskog jezika na njihovom sveučilištu. Ne treba biti posebno pronicljiv za shvatiti kako se time praktično onemogućuje strancima kupnju zemljišta. Predložio sam vladajućima da detaljno ispitamo sve mogućnosti nekih pravnih regulacija kojima bismo mogli ipak nastaviti štititi našu zemlju.

Upozorio sam vladajuće da trebamo učiniti sve što možemo kako bismo sačuvali naše ribare. Naime, ako prođe Uredba o obonovi prirode koju zagovara EU u sklopu novog akcijskog plana zaštite morskih ekosustava, prijeti potpuno gašenje ribarske djelatnosti u Hrvatskoj i rasprodaja cijele koćarske flote.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti