Kakve izborne jedinice će nacrtati HDZ?

Tektonske demografske promjene koje su pogodile Hrvatsku u posljednjem desetljeću obesmislile su sustav izbornih jedinica koji je i prije toga obilovao nelogičnostima. Povezujući u izborne jedinice hrvatske krajeve, regije i naselja koji se umnogome razlikuju i ne dijele slične potrebe i probleme, izborne jedinice za parlamentarne izbore bile su jedan od ključnih izvora nepravednosti izbornog sustava. Čini se kako Plenkovićeva Vlada, koja je sada stavljena pred zid, pa prije izbora mora donijeti novi Zakon o izbornim jedinicama, nema jasnu viziju kako urediti izborne jedinice.

Hrvatski parlement

Nedavna odluka Ustavnog suda kojom se ukida Zakon o izbornim jedinicama dočekana je kao „točka na i“ dugogodišnjih prijepora i rasprava o (ne)pravednosti i (ne)transparentnosti hrvatskog izbornog sustava.

Tektonske demografske promjene koje su pogodile Hrvatsku u posljednjem desetljeću obesmislile su sustav izbornih jedinica koji je i prije toga obilovao nelogičnostima. Povezujući u izborne jedinice hrvatske krajeve, regije i naselja koji se umnogome razlikuju i ne dijele slične potrebe i probleme, izborne jedinice za parlamentarne izbore bile su jedan od ključnih izvora nepravednosti izbornog sustava. Čini se kako Plenkovićeva Vlada, koja je sada stavljena pred zid, pa prije izbora mora donijeti novi Zakon o izbornim jedinicama, nema jasnu viziju kako urediti izborne jedinice. U tom smislu, imamo samo medijska nagađanja i špekulacije. Jedino je sigurno da HDZ ima potrebnu većinu da samostalno, bez saborske opozicije, donese novi zakon uz koji novi ustupak vječitim saborskim zastupnicima nacionalnih manjina. Ako me pitate što mislim kojoj soluciji će se prikloniti HDZ, možemo se koristiti metodom eliminacije.

Prvo rješenje, ono najednostavnije, podrazumijevalo bi da cijela Hrvatska bude jedna izborna jedinica. Ovo, gotovo sasvim sigurno HDZ neće napraviti jer im uz izborni prag od 5% to ne odgovara i u izbornoj matematici izgubili bi mnoštvo mandata koje ne bi mogli nadoknaditi čak ni postizbornom kupovinom žetončića.

Kao drugo rješenje, HDZ može razmotriti da se izborne jedinice povećaju, da ih bude pet, šest ili sedam. No, poznavajući Plenkovićev mindset, to se neće dogoditi jer previše nalikuje SDP-ovom prijedlogu.

Treće rješenje je zadržavanje postojećeg broja izbornih jedinica uz nužne korekcije njihovih granica. Ova opcija čini se realnom za HDZ i najmanje bolnom. Premda, treba znati da takvo prekrajanje granica neće izdržati zadugo s obzirom da se nastavlja masovni egzodus ljudi iz nekih krajeva Hrvatske, a i u izbornom sustavu nastavit će postojati nelogičnosti zbog kojih je došao na loš glas.

U svakom slučaju, za koju god soluciju se odluče u HDZ-u, izborne jedinice opet će se kreirati po potrebama i ukusu HDZ, a ne prema stvarnim potrebama Hrvatske i njezinih građana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti