Interesne skupine guraju županijske centre za gospodarenje otpadom!

Sveučilišni profesori, ekološke udruge, državni tajnik i predstavnici ministarstva, bivši ministar – okupili su se na okruglom stolu u Hrvatskom saboru koji sam organizirao povodom teme gospodarenja otpadom. Za varaždinsko smeće se većina složila: veliki problem koji politika od početka krivo rješava, a postoje imena i prezimena onih odgovornih, istaknuo je Dobrović. Neki profesori su predložili da bi trebalo varaždinske bale ili adekvatno zakopati (posebnim tehnikama zbrinuti) i posaditi iznad šumu ili odvesti u Austriju.

Državni tajnik Horvat, sveučilišni profesori, ekološke udruge na okruglom stolu o otpadu

OKRUGLI STOL O GOSPODARENJU OTPADOM

Miletić: „Otpetljat ćemo gordijski čvor ovog ekološkog problema“

Sanja Mikolčević Perrušić: Zagreb, 16. ožujka 2023. – Okrugli stol “Kružno gospodarenje otpadom, problematika zbrinjavanja otpada u Varaždinu”, koji je saborski zastupnik Mosta Marin Miletić organizirao u Hrvatskom saboru privukao je niz stručnjaka koji su govorili hoće li Hrvatska odustati od ideje spalionica koje truju zdravlje građana i okoliš, te zastarjelih koncepata gospodarenja otpadom koje Hrvatska ima kroz Županijske centre, a posebno su se osvrnuli na nagomilani balirani otpad u Varaždinu. Miletić je okupio sveučilišne profesore, ekološke aktiviste, predstavnike nadležnog Ministarstva, državnog tajnika, predstavnike udruga građana.

„Organizirao sam ovaj okrugli stol u želji da konkretnim potezima pomognem u rješavanju problema otpada, iako znamo da se to ne može riješiti „čarobnim štapićem.“ Nakon konferencije o  varaždinskom otpadu, sa sto tisuća tona miješanog komunalnog otpada, odlučio sam da treba raspetljati taj gordijski čvor“, rekao je Miletić.

Državni tajnik Mile Horvat pozdravio je u ime Ministra inicijativu okruglog stola rekavši da je Ministarstvo otvoreno za dijalog i traženje najboljih rješenja. Horvat je istaknuo kako se ne smije smetnuti s uma odgovornost lokalne samouprave, direktora Županijskih centara za gospodarenje otpadom. Pozvao je sve da se uključe u raspravu na e-savjetovanju. Mirko Budiša, ispred Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je rekao kako imamo 43 posto prikupljanja otpada i da imamo ogromni prostor napretka. Prof.dr.sc. Neven Voća je rekao kako tema otpada  je tema o kojoj svi misle da sve znaju i otpor javnosti je velik, a primjera gdje se s ljudima manipulira je puno, pa je nužna edukacija građana i individualna odgovornost. Prof. dr. sc. Slaven Dobrović posebno je bio kritičan prema interesnim skupinama i politici koja čuva te skupine, a precizno je secirao promašene politike gospodarenja otpadom, iznoseći i vlastita iskustva s političkim smicalicama raznih skupina koje su spriječile da se gospodarenje otpadom postavi na zdrave i ekološke noge. Prof. dr. sc. Stanko Uršić je bio skeptičan prema okruglom stolu, prema uspjehu same zelene ideje, a za varaždinski problem je rekao da treba te bale posebnim pokrovom riješiti, zakopati u zemlju i gore posaditi šumu.  Josip Katalinić je nastupio u ime udruge građana “Eko krizni stožer Marišćina“, te upitao okupljene čemu guranje potpuno zastarjelih koncepta gospodarenja otpadom, ako imamo iznimno loša iskustva Marišćinom i Kaštijunom? Državni tajnik je tražio repliku i ponudio posebnu raspravu samo o toj temi. Katalinić je iznio mnoge ekonomske, zdravstvene i ekološke argumente protiv Marišćine, ali i koncepta spalionica otpada. Marijan Galović je predstavio uspješan projekt u Velikoj Gorici, temeljen na individualizaciji odgovornosti i popratnoj infrastrukturi. Sonja Polonijo je u ime Udruge gradova progovorila o jasnijem kažnjavanju prijestupa i ulozi komunalnih redara te o samom sustavu kružnog gospodarenja otpadom. Dr. sc. Viktor Simončić je tehnologiju županijskih centara prozvao “frankejštanskom”. Marko Košak, nacionalni koordinator Zero Waste Europe mreže je iznio argumente kako i Europska unija kritizira Hrvatsku i naše ekološke politike jer put kojim su vladajući odabrali ići nije put kojim Europa želi da se ide u pogledu zbrinjavanja otpada. Košak je kritizirao i spalionicu otpada predstavivši argumente protiv pa je pozvao javnost 31.ožujka u 17h na tribinu protiv spalionica u Centar kulture Maskimir.

Na okruglom stolu su sudjelovali i varaždinski Mostovci: Krunoslav Vorih, Ivančica Milovec i Anđelko Martinčević te predsjednica zagrebačkog Mosta Kristina Tabak. Zastupnik Miletić je najavio detaljno izvješće s okruglog stola koje će poslati mjerodavnim institucijama. Zahvalio se svima na suradnji i dijalogu.

Prof.dr.sc. Slaven Dobrović i Josip Katalinić na konferenciji za medije
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti