Hrvatska, država u kojoj Obrovac ima 2.000 glasača više nego stanovnika!

Iako hrvatska demokracija i demokratski procesi u Hrvatskoj jesu napredovali znatno u usporedbi s nekim prethodnim godinama, sasvim je razvidno kako u Hrvatskoj i danas glasuju mrtvaci, a glasuju i oni kojih nema uopće prijavljenih da žive u nekom mjestu. Ova tragikomična priča nam dolazi iz Obrovca, a potaknuo je na nju Mostov vijećnik Ivan Matić.

Na ovo ludilo da Obrovac ima više glasača i to 2.000, nego stanovnika prvi je upozorio Mostov vijećnik Ivan Matić

Ivan Matić, ekološki aktivist, ekološki proizvođač i vijećnik Mosta

Na Aktualnom satu zadarske Županijske skupštine Mostov vijećnik Ivan Matić je postavio pitanje koje je uzburkalo političku scenu i pokazalo ludilo našeg popisa birača. Prema izvješću Hrvatskog izbornog povjerenstva za lokalne izbore 2021. godine, pravo glasa u Obrovcu imao je 5.391 birač. Istovremeno, prema rezultatu popisa stanovništva iste godine, u Obrovcu  živi 3.453 stanovnika. Kako je moguće da je tamo dvije tisuće birača više nego stanovnika? Kako je moguće slijedeće: na parlamentarnim izborima 2020. godine u Obrovcu je bilo 4.950 birača, a prema procjeni Državnog zavoda za statistiku ta lokalna samouprava brojala je 3.627 stanovnika. Iz navedenog je razvidno da je u samo godinu dana (2020. – 2021.) Obrovac ostao bez 174 stanovnika, a dobio 441 novog birača.

Odlučio sam reagirati i poslao sam Zastupničko pitanje nadležnom Ministru i tražio sam od njega da žurno posloži popis birača i uskladi ga zakonskim normama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti