Fešta od sira u Kolanu, kava od 100% smokve!

Fantastičan je bio posljednji petak mjeseca kolovoza na Pagu. U Kolanu – fešta i to kakva! Vrhunski sirevi, vino, maslinovo ulje, ali i najizvrsniji proizvodi od smokve. Prvi put u životu sam pio kavu od smokava. Zvuči fantastično, jer i jest – fantastično! Mostov načelnik Gligora nam pokazuje kako se lijepo može raditi na dobro!

U petak, 25.kolovoza 2023. u Kolanu na Pagu održala se fantastična kulturno-gastronomska manifestacija “Fešta od sira”. Iako su neki bili oduševljeni nastupom Dražena Zečića, moram priznati da je meni osobno puno draže bilo vidjeti jako dobru organizaciju cijele ove priče u predivnom Kolanu. Tisuće ljudi su ispunile ulicu ispred Općine Kolan, ispod Trga kralja Tomislava. Nisam uspio sve pobrojati, ali sigurno stotinjak izlagača, vrhunskih sireva i proizvoda od smokve, koji su mene posebno dojmili.

Šinjorina Smokva je opet imala jedan od najposjećenijih štandova, a Sandrina i Alanova djeca Maura i Josip su marljivo razgovarali s brojnim posjetiteljima i strpljivo im objašnjavali da u proizvodima – marmeladama – Šinjorine Smokve u doslovnom smislu nema ničega osim smokve, dunje, mandarine – zavisno od čega je napravljena marmelada. Potpuno ekološki, 100%, bez ikakvih dodataka i špricanja. Na štandu uredno složene marmelade i vidljive oznake izvrnosti, mnogi čitaju brojne nagrade za ove marmelade od Moskve preko Dubrovnika do Opatije, Zadra i Novog Sada. Uglavnom, gdje god se pojavi Šinjorina Smokva – osvaja.

Fantastičan mi je bio i gospodin Eugen Novaković. Naime, nisam imao priliku ikada prije piti kavu od smokve i to 100% kava od smokve. Novaković je zaljubljenik u smokvu, toliko kreativan da osvaja svojom zaraznom energijom predanja i ljubavi prema – smokvi. Slušao sam o procesima, preradi, načinima na koje sve ovaj vrijedni i kreativni čovjek od divne smokve radi – čuda. Preporučam isto svima, nevjerojatan gospodin.

Društvo su mi pravili istaknuti zadarski Mostovci. Naš sveučilišni profesor dragi Đani Bunja, autor Mostove strategije za turizam i “rovokopač”, aktivist, naš vijećnik, OPG-ovac, neki Mostov Sport Billy – Ivan Matić. U ugodnom i dobrom društvu je predivno bilo provesti večer, a druženje smo nastavili s našim načelnikom Šimom Gligorom koji vrijedno, sposobno, marljivo i ponizno obavlja načelnički mandat, priznat i prepoznat puno šire od njegova Kolana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti