U Saboru o poskupljenjima

Ako nastave s ovakvim politikama – u Hrvatskoj će ostati vladajući političari i umirovljenici toliko stari da sa štapom ne mogu pobjeći preko granice!


U Hrvatskom saboru sam govorio o inflaciji i ogromnim cijenama! Francuska i Njemačka imaju jefitinije osnovne namirnice od Hrvatske! 
Plin će ići jako gore, poskupit će nam opet hrana. Ljudi koji se griju na plin, moji Riječani, Zagrepčani će uskoro biti u velikim problemima. Krajem veljače 2022. godine se čekaju zadnji i finale cijene na burzama (međunarodna tržišta na kojima se trguje prirodnim plinom), i ako zadrže ovu razinu 6 tjedana prije zaključenja cijena, cijene plina će biti će biti između 70 i 80 eura. Ukoliko cijena bude 70 EUR na međunarodnim tržištima, cijena plina na godišnjoj razini narast će u Hrvatskoj za nekih 2700 HRK/ kućanstvu. Ukoliko cijena bude 80 EUR na međunarodnim tržištima, cijena plina na godišnjoj razini narast će u Hrvatskoj za nekih 3700 HRK/ kućanstvu pa nadodajte ovo na trenutna plaćanja. 

Marin Miletić poskupljenja


Kratkoročno bi država trebala smanjiti PDV i trošarine na goriva i energente, jer će se time smanjiti i utjecaj na cijene drugih proizvoda (cijene energije su ukalkulirane u cijene apsolutno svega što se proizvodi – od kruha do automobila). Dugoročno, nemamo instrumente kojima bi osigurali stabilnost cijena energenata, a dobar potez bi bio u tome da se rastereti privatni sektor, omogući što slobodnija poslovna aktivnost čime će se stvari u gospodarstvu same posložiti na svoje mjesto i nestati će potreba za državnim “helikopterskim novcem” i time će se smanjiti inflatorni pritisci. Da bi odgovorila na globalnu inflaciju, Hrvatska se mora strukturno mijenjati. Javni sektor mora postati učinkovitiji, pravosuđe i politika manje korumpirani, zdravstvo racionalnije, a mirovinski sustav težiti održivosti. Time će Hrvatska postati atraktivnom za nova zapošljavanja i ulaganja te iskoristiti trendove skraćivanja dobavnih lanaca iz dalekih zemalja u zemlje EU.

Možda će ti se svidjeti