U Komletincima čvarci s kozjim sirom i jedna predivna obitelj

Država, po mojem mišljenju, ne bi trebala poticati gradnju mega farmi za piletinu, kada smo mi samodostatni u proizvodnji svježe piletine. Mega farme su ekološki i zdravstveno vrlo problematične. Mi bismo snažnije trebali podržavati ekološke poboljšivače: kozarstvo, ovčarstvo i govedarstvo. Uz još jaču podršku pčelarima – tu je ključ bioraznolikosti i očuvanja naših OPG-ovaca. Na webu ove vrijedne obitelji koja se bavi kozarstvom imate nevjerojatne zdrave proizvode, iskreno ih preporučam: https://opg-lovric-jovanovic-tatjana.webnode.hr/

Prvog dana rujna došao sam u Komletince susresti još jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Tatjana Lovrić-Jovanović se teško može ukratko opisati riječima: vrhunska sportašica borilačkog sporta, žena koja je osvojila više od četrdeset medalja u judu, majka petero djece sa svojim suprugom Željkom vode brigu o ekološkom uzgoju koza i proizvode vrhunski kozji sir bez ikakvih dodataka i primjesa.

Razgovarao sam s ovim vrijednim supružnicima o teškoćama koje susreću u svom bavljenju kozarstvom. Sustav treba i može biti puno pravedniji, država mora maknuti još mnoge namete, a pomoći našim OPG-ovima bespovratnim poticajima da mogu otići stepenicu više, nadograditi postrojenja, izgraditi kušaonicu ili nabaviti bolji traktor.

Stalno sam na terenu s ljudima, našim uzgajivačima stoke, pčelarima, farmerima koji imaju kokice nesilice, ljudima koji se bave ovčarstvom i kozarstvom. Imam bojazan da država svojim lošim politikama i(li)namjerama ide u gašenje naših malih i srednjih obiteljskih poduzetnika. Uvozni lobiji jačaju, grade besmislene mega farme na kojima će zaposliti obespravljene Nepalce da za mizerne plaće sudjeluju u procesima proizvodnje nekvalitetnog mesa upitnog i za naše zdravlje. A pritom se raznim politikama naši ljudi tjeraju da gase obiteljska gospodarstva.

Inače, govorio sam mnogo puta o tome, tov pilića je prilično ekološki problematičan – to je najnečistiji oblik stočarske proizvodnje. Govedarstvo, kozarstvo i ovčarstvo su ekološki poboljšivači, a intezivno peradarstvo – nije nikako. Stoga pametne države imaju toliko peradi koliko im je potrebno. Držim da bi to trebao biti i naš cilj. Imamo toga dovoljno, imamo kvalitetno, imamo velike i male, zaokružene cikluse, samodostatnost u svemu. Dakle, ne trebaju nam nikako nove farme za tov pilića, osobito nam ne trebaju nikakve mega farme. One su problematične i s pozicije ekologije, ali i zdravstvenog stajališta.

Država zato mora čuvati naše OPG – ovce koji se bave peradarstvom i mi smo tu samodostatni u proizvodnji svježe piletine. A trebamo snažnije stati iza ovčarstva, govedarstva i kozarstva. Austrija nam u mnogo toga može biti primjer, u proizvodnji hrane, samodostatnosti, odnosu države prema svojim OPG-ovcima, prema uvoznim lobijima, kupnji domaće hrane – možemo puno toga naučiti od susjeda iz Austrije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti