Novim zakonom o sportu naši mali klubovi i treneri dobit će: ništa!

U četvrtak je u Saboru išla druga rasprava o Zakonu o sportu. Istaknuo sam kao pozitivno kategorizaciju sportaša, pomoć vrhunskim sportašima, kvalitetniji sustav za trenere u pogledu otvaranja obrta… Ali, istaknuo sam i mnogo toga što se propustilo učiniti.

Hrvatski roditelji godišnje samo kroz članarine ulažu gotovo 500 milijuna kuna u sport. Vladajući su sada podignuli ulaganja 100% da bi malo prešli granicu od 500 milijuna. Dakle, najveći teret je i dalje na leđima roditelja koji u ovom teškom i financijski opterećenom vremenu financiraju sport dok Država ne želi ovdje pomoći tisućama roditelja kojima je plaćanje članarina izvan njihove platežne moći.

Po posljednjem istraživanju Hrvati su ispod prosjeka na razini cijele Europe na temu bavljenja sportom. Samo 26% populacije se samo jednom tjedno rekreira. Danska ima 75%. 3/4 Danaca jednom tjedno se bavi sportom. A nas 1/4 se tjedno bavi JEDAN jedini put rekreacijom. A 1x tjedno vam je ništa.  60% škola nema sportske dvorane ili ima neadekvatne sportske dvorane. 

Svako četvrto djete nam se bavi sportom, najpretilija smo nacija u Europi. 75% muškaraca su pretili.  Imamo preko 200  tisuća sportaša u Hrvatskoj.  Sada je najavljeno ulaganje HR u sport 69 milijuna eura – 517 milijuna eura.  Od te brojke oko 15 tisuća sportaša ne plaća članarine jer su seniori, nosioci igre u klubu, ali svi ostali plaćaju članarinu, odnosno roditelji plaćaju članarine za svoju djecu. Kad se pomnoži 200 tisuća ljudi sa iznosom prosječne članarine od 200 kuna u periodu od 12 mjeseci, dođe se do zaključka da roditelji ulažu 480 milijuna kuna, a država malo više od 500 milijuna u sport. 16 godina smo čekali ovaj novi Zakon o sportu.

Čuli smo dobre prijedloge ovdje. Kolege iz SDP-a su predlagali vaučere  da se tako pomogne roditeljima oko članarina. Državni tajnik kaže da Europska komisija nije na to gledala blagonaklono. Pa kakav je to argument? kakva je to logika? Mi za Schengen ugasimo sisaščku rafineriju jer se Plenković plaši Orbana koji paradira okolo sa šalom velike Mađarske. Sada dobar prijedlog kolega iz SDP-a odbiju jer eto EU nije baš sretna… Koja karikatura od vlasti. IDS je govorio o poreznim reformama i imali su ovdje dobre prijedloge. Iz Zagreba sve jako dobro  izgleda. Meni se čini da je i sport mala bara puno krokodila. I da mnogi sportovi imaju svoje krokodile koji bi htjeli tu nametnuti neke svoje igre. Mene konkretno zanima što će ovaj Zakon donijeti jedriličarima po otocima, košarkašima Kastva, Stoje, Pule, Crikvenice? Mene zanima što će ovaj zakon donijeti mojim riječkim atletičarima, sportašima borilačkih sportova? Ono, baš da se konkretno navede – što? 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti