Ucjenjuju liječnike da budu drukeri – u protivnom će plaćati ogromne štete prometnih nesreća!

U srijedu, 8. lipnja sam u Hrvatskom saboru govorio o novom prijedlogu zakona vladajućih, P.Z.E. br. 214., Konačnog prijedloga zajkona o izmenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Vladajući su pripremili prijedlog na stotinu i pedeset stranica, a posebno sporan je 37 članak ovog prijedloga Zakona.

Hrvatska javnost mora znati: ovo je drukerski zakon koji liječnike ucjenjuje i pretvara ih u drukere! Da budem plastičan: ovaj zakon liječnike ucjenjuje da ako ne drukaju svoje pacijente, a pacijent skrivi prometnu nesreću – štetu plaća liječnik obiteljske medicine.

Somebody

Hrvatska javnost mora znati: ovo je drukerski zakon koji liječnike ucjenjuje i pretvara ih u drukere! Da budem plastičan: ovaj zakon liječnike ucjenjuje da ako ne drukaju svoje pacijente, a pacijent skrivi prometnu nesreću – štetu plaća liječnik obiteljske medicine. Alan Ford je mila majka za ovu ekipu koja piše ovakve zakone. Ovaj zakon nanosi teške posljedice odnosu liječnika i pacijenta – unosi nemir i nepovjerenje. Govorio sam u Hrvatskom saboru kako 95% svih nesreća u RH uzrokuje alkohol, brzina i korištenje mobitela za vrijeme vožnje. Predložio sam vladajućima da urede Zakon koji će biti toliko strog da će gotovo potpuno riješiti problem pijanaca koji voze automobile i tako dovode u opasnost ne samo svoje živote nego i ugrožavaju cijelu okolinu. Samo 3% nesreća uzrokuje promjenjeno zdravstveno stanje, ali to je predmet fokusa vladajućih, a ne alkohol u prometu.

Neosporna je činjenica da se već godinama sustavno devastira primarna zdravstvena zaštita u Hrvatskoj, a posebice obiteljska medicina. Praktično na mjesečnoj razini se obiteljskoj medicini nameće toliko toga, administracijski poslovni posebno, da se  demotivira mlade kolege da se odlučuju za druge, a ne ovu specijalizaciju.  U pandemiji  se još dodatno obrušilo na  liječnike obiteljske medicine sa beskrajnim zahtjevima. Vrlo često su liječnici obiteljske medicine za naredbe saznavali iz medija, dobivali naloge iz Ministarstva što sve moraju činiti iako im to ništa nije bilo u ugovorima.  Kao da ova grana medicine nije posebno opterećena – cijela struka obiteljske medicine ima sada veliki problem – prijedlog Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji danas imamo u konačnoj raspravi. 

U jednoj od stavki su MUP i MIZ postavili obvezu lijecnicima obiteljske medicine da su duzni oduzimati vozacke dozvole pacijentima za koje procjene da nisu sposobni voziti. Nema kriterija ni algoritama po kojima bi to liječnici trebali raditi. Nigdje u svijetu to nije u domeni isključivo obiteljskih lijecnika. I do sada je liječnicima obaveza bila prijavljivati promjene o zdravstvenom stanju pacijenata, ali je medicina rada bila ta koja jedino i može davati procjene o nečijoj sposobnosti za vožnju. 

Samo u Primorsko-goranskoj županiji sada nedostaje gotovo deset ordinacija obiteljske medicine jer nitko od mladih kolega pod ovakvim presingom ne zeli raditi u obiteljskoj medicini, radije odlaze na hitnu ili neke bolničke specijalizacije. Novi zakon  sve želi prebaciti na obiteljske liječnike, čime se potpuno narušava odnos povjerenja pacijent-liječnik, a  što liječnike obiteljske medicine definitivno stavlja u ulogu – drukera.

Udruge liječnika su na nekoliko sastanaka u Odboru za zdravstvo i na razne druge načine ukazivale koliko to nije dobro osmisljeno, ali stječe se dojam da nikome to nije važno i da MUP i MIZ ne uvažavaju niti jedno misljenje struke, te da ce zakon biti usvojen jer oni tako žele.   Radi se u konacnici o tome, da ukoliko netko od pacijenata napravi prometnu nesreću, a mi liječnici to nisu prijavili da pije neki lijek – osiguravateljske kuće i država će teretiti liječnike obiteljske medicine. Ovo je previše čak i za neku epizodu Alana Forda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti