Pokušaj potpune kontrole pčelara?

U srijedu 16.studenog sam u Hrvatskom saboru u ime Kluba Mosta govorio o izmjenama zakona o poljoprivredi, gdje se kroz čl. 49 izmjena Zakona čl. 129 uvode i neke novine koje nikako ne odgovaraju mnogim hrvatskim pčelarima o čemu sam govorio u Hrvatskom saboru. Ako ovo prođe, pčelarski savez će skupljati sve podatke o proizvodnji, troškovima proizvodnje, cijeni meda naših pčelara.

Mnogi hrvatski pčelari nemaju nikakav problem s davanjem svih potrebnih informacija državnim tijelima, ali imaju problem kada ih se prisiljava pružati te iste informacije udruzi građana čiji sami nisu članovi. Naime, više od 50% hrvatskih pčelara nisu članovi Hrvatskog pčelarskog saveza te su spremni zaštitu vlastitih prava zatražiti i na Ustavnom sudu.

Somebody

U ovom izvanrednom stanju u kojem živimo potrebno je stalno promišljati naše kapacitete za samodostatnost. Napose energetskog i poljoprivrednog sektora. Mi ne samo da nismo samodostatni nego prednjačimo u uvozu, uvozni lobiji trljaju ruke kada god čuju po nekim tamnim i opskurnim hodnicima riječ: Hrvatska.  Možda ne možemo biti samodostatni u svim segmentima poljoprivrednih proizvoda, ali da ne možemo gotovo u ničemu je tužna hrvatska samostalnost. Meso, mlijeko, voće i povrće – mi u osnovnim kategorijama  nismo samodostatni. Ako imamo svoju kvalitetnu i zdravu hranu, ako čuvamo svoju vodu, izvorišta vode, ako razvijamo i čuvamo energente – mi smo slobodni. Ali, ako ovisimo u uvoznoj lošoj i nerijetko nezdravoj hrani, ako prodajemo naftu sa naše zemlje strancima pa kupujemo naftne derivate po puno skupljoj cijeni, ako nemamo dovoljno solara i ne proizvodimo svoje energije – mi jako ovisimo o strancima i uvoznim lobijima. 

U Saboru sam Ministricu upozorio kako mnogi pčelari na terenu ne žele davati informacije o pčelarenju, proizvodnji i troškovima pčelarenja – udruzi građana – Hrvatskom pčelarskom savezu. Pčelari nemaju nikakav problem sve potrebne informacije davati nadležnom Ministarstvu i institucijama Države, ali nema logike za davanje svih informacija udruzi čiji mnogi pčelari nisu niti članovi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti