Nije im prošlo kroz pravilnik pa guraju kroz zakon strogu kontrolu pčelara?

U slobodnom govoru u četvrtak 17.studenog upozorio sam nadležne iz Ministarstva poljoprivrede, da sam prepoznao njihov pokušaj. Naime, kroz promjene čl. 49 Zakona o poljoprivredi (usp., 129) Ministarstvo pokušava pčelarima u suradnji sa HPS-om podvaliti potpunu kontrolu o kojoj će skrbiti obična udruga građana.

Ministarstvo se nadalo da nitko neće primjetiti igru sa Hrvatskim pčelarskim savezom, promjene zakona kroz koje se ovoj udruzi građana daju ovlasti potpune kontrole pčelara. Rekao sam Ministrici da joj ovo neće proći, makar srušili navedeno na Ustavnom sudu.

Potpuno je nedopustivo da se izmjenama zakona čl. 49 Zakona 129 poljoprivrede želi pčelarim podmetni potpuna kontrola koju bi nad njima provodio Hrvatski pčelarski savez kao udruga građana. Prvo, više od polovice pčelara nisu članovi ove udruge građana, drugo, pčelari već sve potrebne podatke o količini vrcanja meda, o troškovima daju mjerodavnim institucijama. I ne može Država nekoj udruzi građana davati ovlasti Države pogotovo jer više od 50% pčelara ne želi biti članovima takve organizacije. Savjetovao sam se sa ustavnopravnim stručnjacima koji su jasno rekli da takav pokušaj ništenja demokracije pada na Ustavnom sudu.

Inače osobno imam vrlo korektne odnose s Hrvatskim pčelarskim savezom i držim da rade mnoge stvari kvalitetno. Ipak, mi živimo u demokraciji i ne smije se nikoga tjerati da bude dio neke udruge građana ako isti to ne žele, niti takva udruga građana može ulaziti u slobodu naših pčelara ako joj oni to ne dopuštaju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će ti se svidjeti