Zaboravljeni heroj, 9. studenog

Jadranka Paropatić

JADRANKA PAROPATIĆ – zaboravljeni heroj Domovinskog rata u Glini. Izvještaj s fejsa.


Sjeo sam u auto i plačem. Pomiješane su mi emocije. Ljut sam. Ljut sam kao ris. I tužan istovremeno. Tužan jer zaboravljamo na naše heroje. Srce mi se slomilo. Sebi ne mogu doći. Upoznao sam divnu ženu u Glini. Hrvatska braniteljica. Gotovo pune tri godine je branila moju Hrvatsku. Te tri godine je krvarila za našu Državu. U sve te skoro tri godine je uzela 14 dana slobodno. Voljela je ovu zemlju. Voljela je slobodu. I za slobodu se borila. Jadranka Paropatić je hrvatska braniteljica. Tri godine je žena bila u Domovinskom ratu. Branila je ovu državu. Krvarila je za ovaj narod. A sada je zaboravljena. Govori iskreno, plače. Uzbuđena kaže što sam došao. Ali, kakav bih ja bio zastupnik da ne dijelim sudbinu svoga naroda. Ako je moj narod nesretan, kako ja mogu biti sretan? Ako je moj narod gušen u nepravdi, kako da ja tu nepravdu gledam i ne činim ništa? Pokazuje mi vojnu knjižicu, papire. Prepiske… Mailove… Danas živi od 1.340kn mjesečne naknade. Frižider joj je poluprazan. 
Jadranka je živjela u svojoj kući. Stradala je u potresu. Jednom su došli statičari i NITKO NIKADA više nije došao. Obećaju i lažu. Govore i ne ispunjavanju. Jedanaest mjeseci nisu došli stručnjaci za pregledati kuću. Temelje kuće, dimnjaci nisu maknuti ženi. Cijela kuća potpuno propada. Jedanaest mjeseci Isuse i Marijo! To je godinu dana! Kaže Jadranka vratit ću se pa neka se sve sruši na mene. Zar su to zavrijedili naši heroji? 
Netko ju je prevario. Netko joj je ukrao mobilnu kućicu. Mafija odvratna. Dražen Naglić, voditelj Stožera tu u Glini, tvrdi, kako sam čuo od dvoje svjedoka,  da je žena dobila kućicu. Ja sam danas fizički posjetio ženu. Boravi u posuđenom kontejneru koji joj je posudio rođak od susjede da ova braniteljica ne bude na cesti – beskućnik. Dražen Naglić je prije dva mjeseca obećao sve riješiti. Zima je tu. Ništa nije riješeno. Dražen Naglić tvrdi da je ova žena dobila kućicu jer da njemu to piše u računalu. Jadranka plače, kaže nikada nisam ništa potpisala. Pa vidite li vi gdje sam? Pita me. Plače ona. Plačem ja. Samo ja dok plačem stišćem zube. Netko ovdje teško laže. Uskoro ćemo saznati tko je taj. Neće ovo ovako završiti. Neće makar ja izgorio do kraja. Ja ne mogu mirno spavati u zastupničkom stanu dok oni heroji koji su krvarili za ovu zemlju nemaju gdje biti. Past ćeš silo i nepravdo. Past ćeš korupcijo odvratna. Dosta više. Na sirotinji krasti? Sirotinju lagati? I to onu koja je krvarila za ovu zemlju.  Sada ću prespavati. Pomoliti se dragom Bogu. Popiti vjerojatno koju čašu crnog vina. Od sutra sam u akciji. I da. Tko god je ovu ženu pokrao, povrijedio, nanio joj bol… Što ste spavali, spavali ste. Ja neću odustati dok ne položite račun policiji i sudstvu za svoja djela.

Možda će ti se svidjeti